Edukacja

SZKOŁY PONADPODSTAWOWE: "Od kuchni". Co możesz wyczytać z talerza?

Warsztaty kulinarne - talerze pełne jedzenia i szklanki z sokiem pomarańczowym stoją na stole.
fot. B. Dittmar

Kim jesteście? Skąd pochodzicie? Jakie są wasze tradycje rodzinne? Kultura i tradycja zapisują się w jedzeniu. Zapraszamy Was w podróż kulinarną śladami żydowskiej kuchni.

Na warsztatach zajrzymy do naszych talerzy i sprawdzimy, skąd pochodzą znane nam smaki i zapachy. Kultura i tradycja zapisują się w jedzeniu. Dlatego poznając różnorodną kuchnię żydowską, dowiemy się więcej o ludziach, którzy ją tworzyli. Żydzi mieszkali w różnych krajach, migrowali i podróżowali. Zabierali ze sobą różne potrawy, jednocześnie czerpali z lokalnych tradycji i wpływali na nie. Sprawdzimy, co spaja kuchnię żydowską w krajach takich jak Polska, USA, Izrael, a co ma wpływ na jej różnorodność. Zapraszamy Was w podróż kulinarną śladami pierogów, czulentu i bajgla.

Słowa kluczowe: diaspora, koszerność, kultura kulinarna, święta żydowskie.

Miejsce warsztatów: wystawa czasowa "Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna".

Możliwe terminy: poniedziałki, środy, czwartki, piątki, godz. 10.15-11.45 lub 13.00-14.30 (wystawa czasowa do 12 grudnia 2022).