Edukacja

SZKOŁA PODSTAWOWA 7-8: Od kuchni. Co możesz wyczytać z talerza?

Warsztaty kulinarne - talerze pełne jedzenia, Menora InfoPunkt, Sabina Fracuz
fot. B. Dittmar

Kim jesteś? Skąd pochodzisz? Jakie są twoje tradycje rodzinne? Kultura i tradycja zapisują się w jedzeniu. Zapraszamy Was w podróż kulinarną śladami żydowskiej kuchni. Oferta specjalna dostępna od 21 marca 2022.

Na warsztatach zajrzymy do naszych talerzy i sprawdzimy, skąd pochodzą znane nam smaki i zapachy. Kultura i tradycja zapisują się w jedzeniu. Dlatego poznając różnorodną kuchnię żydowską, dowiemy się więcej o ludziach, którzy ją tworzyli. Żydzi mieszkali w różnych krajach, migrowali i podróżowali. Zabierali ze sobą różne potrawy, wpływając na lokalne tradycje i jednocześnie czerpiąc z nich. Sprawdzimy, co spaja kuchnię żydowską w krajach takich jak Polska, USA, Izrael, a co ma wpływ na jej różnorodność. Zapraszamy Was w podróż kulinarną śladami pierogów, czulentu i bajgla. 

Słowa kluczowe: diaspora, koszerność, kultura kulinarna, święta żydowskie

Możliwe terminy: poniedziałki, środy, czwartki, piątki godz. 10.15-11.45 lub 13.00-14.30

Miejsce warsztatu: wystawa czasowa "Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna"

Miejsce zbiórki grupy: hol główny Muzeum POLIN (grupa oczekuje na edukatora)