Edukacja

KLASY 4-6: Od kuchni. Pierogi czy hummus?

Dwie osoby plecą chałkę z ciasta na zajęciach w Muzeum POLIN.
fot. Muzeum Historii Żydów Polskich

Czy pierogi to żydowska potrawa? A może hummus? Kiedy w żydowskiej kuchni pachnie imbirem i kardamonem? Zapraszamy na wystawę czasową, na której uczniowie i uczennice poznają kulturę żydowską od kuchni.

Wspólnie zobaczymy, jak przygotowuje się charakterystyczne świąteczne potrawy i w których krajach – od Polski, przez USA aż do Izraela, są one popularne. Rozszyfrujemy, co oznacza koszerność, i sprawdzimy, gdzie można kupić koszerną żywność. Na koniec wspólnie będziemy zaplatać wielką chałkę i przyrządzać wystawowy czulent.

Słowa kluczowe: diaspora, koszerność, kultura kulinarna, święta żydowskie.

Miejsce warsztatów: wystawa czasowa "Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna".

Możliwe terminy: poniedziałki, środy, czwartki, piątki, godz. 10.15-11.45 lub 13.00-14.30 (wystawa czasowa do 12 grudnia 2022).