Edukacja

KLASY 1-3: Od kuchni. Sensoryczny spacer po wystawie

Grupa osób zaplata chałkę podczas warsztatów.
fot. Muzeum Historii Żydów Polskich

Nową wystawę "Od kuchni" poznamy wszystkimi zmysłami.

Umiecie zaplatać chałkę? A znacie składniki czulentu? Nauczycie się tego na warsztatach, na których wykorzystamy wszystkie nasze zmysły! Nie tylko będziemy słuchać dźwięków i oglądać fotografie, ale także wąchać przyprawy, których woń unosi się w czasie świąt i smakować składniki niektórych potraw. Spotkamy się też przy wspólnym stole, który udekorujemy zgodnie z żydowską tradycją. W ten sposób odkryjemy różnorodność kultury żydowskiej "Od kuchni".

Słowa kluczowe: przyprawy, święta żydowskie, chałka, czulent, tradycja.

Miejsce warsztatów: wystawa czasowa "Od kuchni. Żydowska tradycja kulinarna".

Możliwe terminy: poniedziałki, środy, czwartki, piątki, godz. 10.15-11.45 lub 13.00-14.30 (wystawa czasowa do 12 grudnia 2022).