Edukacja

KLASY 1-3: Od kuchni. Sensoryczny spacer po wystawie "Od kuchni"

Grupa osób zaplata chałkę podczas warsztatów.
fot. Muzeum Historii Żydów Polskich

Zapleć chałkę! Nową wystawę "Od kuchni" poznamy wszystkimi zmysłami. Będziemy słuchać dźwięków, oglądać fotografie, wąchać przyprawy i smakować. Oferta specjalna dostępna od 10 marca 2022.

Umiecie zaplatać chałkę? A znacie składniki czulentu? Nauczycie się tego na warsztatach, na których wykorzystamy wszystkie nasze zmysły! Nie tylko będziemy słuchać dźwięków i oglądać fotografie, ale także wąchać przyprawy, których woń unosi się w czasie świąt i smakować składniki niektórych potraw. Spotkamy się też przy wspólnym stole, który udekorujemy zgodnie z żydowską tradycją. W ten sposób odkryjemy różnorodność kultury żydowskiej "Od kuchni".
 
Słowa kluczowe: przyprawy, święta żydowskie, chałka, czulent, tradycja

Możliwe terminy: poniedziałki, środy, czwartki, piątki godz. 10.15-11.45 lub 13.00-14.30

Miejsce warsztatu: wystawa czasowa "Od kuchni. Żydowska tradycja kulinarna"

Miejsce zbiórki grupy: hol główny Muzeum POLIN (grupa oczekuje na edukatora)