Menora Info
6.04.2019

Żydowskie słodycze i opowieści z Rzymu - warsztaty kulinarne z Alessią Di Donato

Warsztaty kulinarne z Alessią di Donato
fot. M. Starowieyska / Muzeum Historii Żydów Polskich

Zapraszamy do rzymskiej dzielnicy żydowskiej, będziemy szykować koszerne słodycze zgodnie z przepisami najstarszej żydowskiej społeczności w Europie!

6 kwietnia (sobota), godz. 16.00

Ze wszystkich wątków, które składają się na kuchnię rzymską, ten rzymsko-żydowski jest niewątpliwie najbardziej wykształcony, wyrafinowany i pomysłowy. Często przy tym trudno określić, gdzie zaczyna się kuchnia żydowska, kończy kuchnia rzymska i vice versa.

W żydowskiej kuchni Rzymu desery są jej prawdziwym oczkiem w głowie, a ich przygotowanie jest zgodne z zasadami koszerności. Wspólnie z Alessią Di Donato, pastry chef z Rzymu, odkryjemy historię i smaki historycznych słodyczy powstałych w cieniu Portico d'Ottavia.

Razem przygotujemy wspaniałe słodkości:

  • Pizza di Beridde  – słodka pizza żydowsko-rzymska,
  • Tortolicchio – Purimowy twardy chlebek,
  • Crostata ebraica di ricotta e visciole – crostata żydowska z ricottą i wiśniami,
  • Pizzarelle al miele – ciasteczka z macy.


Allesia Di Donato

Alessia Di Donato, Rzymianka z urodzenia i Polka z wyboru. Szefowa kuchni specjalizująca się cukiernictwie, pisze o jedzeniu i kuchni, uczy technik kulinarnych, miłośniczka sztuki, podróży i dobrego życia.

Od 2014 żyje na Podlasiu wraz ze swoją partnerką i kotem.

 

 

Warsztaty trwają 3-4 godziny i odbędą się w MENORA InfoPunkt, wejście przez Charlotte Menora, Plac Grzybowski 2.

>> Chętnych do udziału w warsztatach prosimy o zapoznanie się z regulaminem warsztatów.

 

Patronem medialnym warsztatów kulinarnych jest Kukbuk.