Żydowskie słodycze i opowieści z Rzymu - warsztaty kulinarne z Alessią Di Donato

Zapraszamy do rzymskiej dzielnicy żydowskiej, będziemy szykować koszerne słodycze zgodnie z przepisami najstarszej żydowskiej społeczności w Europie!
6 kwietnia (sobota), godz. 16.00
Ze wszystkich wątków, które składają się na kuchnię rzymską, ten rzymsko-żydowski jest niewątpliwie najbardziej wykształcony, wyrafinowany i pomysłowy. Często przy tym trudno określić, gdzie zaczyna się kuchnia żydowska, kończy kuchnia rzymska i vice versa.
W żydowskiej kuchni Rzymu desery są jej prawdziwym oczkiem w głowie, a ich przygotowanie jest zgodne z zasadami koszerności. Wspólnie z Alessią Di Donato, pastry chef z Rzymu, odkryjemy historię i smaki historycznych słodyczy powstałych w cieniu Portico d'Ottavia.
Razem przygotujemy wspaniałe słodkości:
- Pizza di Beridde – słodka pizza żydowsko-rzymska,
- Tortolicchio – Purimowy twardy chlebek,
- Crostata ebraica di ricotta e visciole – crostata żydowska z ricottą i wiśniami,
- Pizzarelle al miele – ciasteczka z macy.
Allesia Di Donato
Alessia Di Donato, Rzymianka z urodzenia i Polka z wyboru. Szefowa kuchni specjalizująca się cukiernictwie, pisze o jedzeniu i kuchni, uczy technik kulinarnych, miłośniczka sztuki, podróży i dobrego życia.
Od 2014 żyje na Podlasiu wraz ze swoją partnerką i kotem.
Warsztaty trwają 3-4 godziny i odbędą się w MENORA InfoPunkt, wejście przez Charlotte Menora, Plac Grzybowski 2.
>> Chętnych do udziału w warsztatach prosimy o zapoznanie się z regulaminem warsztatów.
Patronem medialnym warsztatów kulinarnych jest Kukbuk.