Menora – przestrzeń Muzeum POLIN na Pl. Grzybowskim 2

Do jesieni 2020 roku Muzeum POLIN posiadało swoją przestrzeń także na Placu Grzybowskim 2, gdzie niegdyś mieściła się legendarna Menora, restauracja z kuchnią żydowską, a następnie - punkt informacji o żydowskiej Warszawie, sala spotkań dla organizacji pozarządowych oraz miejsce na warsztaty kulinarne.

Menora Info

Tu mogliśmy odszukać dawny adres na wielkiej mapie przedwojennej Warszawy, skorzystać z dostępnych na miejscu baz internetowych i platform, zapisać się na wycieczkę po mieście i dowiedzieć się co, gdzie i kiedy dzieje się w żydowskiej Warszawie. InfoPunkt był prowadzony przez Muzeum POLIN przy współpracy z Fundacją Centrum Taubego Odnowy Życia Żydowskiego w Polsce. Menora była otwarta od poniedziałku do piątku od godz. 10.00 do 17.00.

W Menorze Info otrzymać można było materiały informacyjne, w tym  m.in. mapę żydowskiej Warszawy.

Sala spotkań

To przestrzeń, którą chętnie dzieliliśmy z organizacjami pozarządowymi i instytucjami, prowadzącymi działalność jest zbieżna z misją naszego muzeum i które pragną przyczynić się do szerzenia wzajemnego zrozumienia i szacunku wśród ludzi.

Zaproszenie kierowaliśmy przede wszystkim do organizacji działających na rzecz upowszechniania kultury i zachowania dziedzictwa żydowskiego, ale też do organizacji zajmujących się ochroną praw człowieka, edukacją obywatelską, przeciwdziałaniem antysemityzmowi, rasizmowi i wszelkiej dyskryminacji. Można tu było nieodpłatnie organizować spotkania, wykłady czy prezentacje.

Warsztaty kulinarne

Warsztaty kulinarne, które organizowaliśmy w Menorze, miały na celu przywrócenie do życia zapomnianych przepisów kuchni żydowsko-polskiej. Jednak nie ograniczaliśmy się tylko do rekonstruowania starych przepisów i ich stosowania – ucząc się przyrządzać różne potrawy, zgłębialiśmy wiedzę o tym, czym była i jest żydowska kuchnia. Czy kiszenie jest koszerne? Jak przygotowuje się szabatową kolację?

Przy tworzeniu koncepcji warsztatów kulinarnych wspierała nas Katia Roman-Trzaska z Little Chef.

Charlotte Menora

Na miejscu można było również spróbować nowej odsłony znanego w Warszawie (i nie tylko!) menu Charlotte Menora. Jest to kawiarnia żydowska, dla której inspiracją były tradycyjne piekarnie żydowskie, na przykład w paryskim Le Marais, oraz nowojorskie piekarnie i bary Brooklynu i Manhattanu, które idealnie łączą w wystroju elementy tradycyjne z nowoczesną funkcjonalnością.

Jak w każdej Charlotte można tu było kupić pieczywo wyrabiane na miejscu, szybko i smacznie zjeść oraz napić się wina. Charlotte Menorę wyróżniało jednak pieczywo żydowskie, takie jak bajgle, chałki czy chleby żytnie dostępne tylko w tym lokalu w Warszawie oraz menu poszerzone o dania kuchni żydowskiej.

Obecnie Charlotte Menorę znajdą Państwo na ulicy Próżnej.

Partnerem Menora InfoPunkt jest:

Partnerem technologicznym warsztatów kulinarnych jest Kenwood.

Patronem medialnym warsztatów kulinarnych jest Kukbuk.