Menora Info
22.05.2019

Żydowska kuchnia na Sycylii - warsztaty kulinarne

Grupa osób w fartuchach podczas warsztatów kulinarnych.
fot. Magda Starowieyska

Kontynuujemy naszą podróż po włoskiej regionalnej kulturze gastronomicznej z Alessią Di Donato. Tym razem udamy się na Sycylię - regionu niezliczonych kultur i filzofii "zero waste".

22 maja (środa), godz. 18.00, BRAK MIEJSC

Jak Żydzi zrewolucjonizowali kuchnię sycylijską stylem „zero waste” (dobrych pięć wieków temu)? Złożona i wyrazista kuchnia sycylijska jest często uważana za najbogatszą i najbardziej spektakularną we Włoszech, ponieważ jest owocem niezliczonych kultur, które następowały po sobie w trakcie całej jej historii. Społecznościom żydowskim na Sycylii, które żyły w czasach rzymskich i średniowieczu, zawdzięczamy dobrodziejstwo wprowadzenia konceptu street food, ale także wyraźne naznaczenie nowoczesnej kuchni regionalnej poprzez wprowadzenie nowych technik i nowych smaków. 

Najważniejszą jednak rzeczą jaką nam przekazały jest koncepcja, na której opiera się włoska kuchnia i filozofia kulinarna: żywność jest smaczna i niczego się nie wyrzuca, nawet tych części, które wydawać się mogą nieistotnymi.

Menu, które wspólnie przygotujemy:

  • Scaccia modicana – focaccia z farszem, bez drożdży, typowa z miasta Modica – vege/vegan
  • Zuppa di pesce alla Palermitana – palermitańska zupa rybna
  • Caponata alla giudia – gulasz z bakłażana – vege/vegan
  • Amaretti - migdałowe ciasteczka - vege.


Allesia Di Donato

Alessia Di Donato, Rzymianka z urodzenia i Polka z wyboru. Szefowa kuchni specjalizująca się cukiernictwie, pisze o jedzeniu i kuchni, uczy technik kulinarnych, miłośniczka sztuki, podróży i dobrego życia.

Od 2014 żyje na Podlasiu wraz ze swoją partnerką i kotem.

 

 

Warsztaty trwają 3-4 godziny i odbędą się w MENORA InfoPunkt, wejście przez Charlotte Menora, Plac Grzybowski 2.

>> Chętnych do udziału w warsztatach prosimy o zapoznanie się z regulaminem warsztatów.

 

Patronem medialnym warsztatów kulinarnych jest Kukbuk.