Menora Info
25.05.2019

Kuchnia wielokulturowej Polski - warsztaty kulinarne z Dżennetą Bogdanowicz

Warsztaty kulinarne z Dżennetą Bogdanowicz - Menora Info, Muzeum POLIN
Opis zdjęcia: Trzy kobiety i mężczyzna stoją przy stole kuchennym i gotują. Roześmiana kobieta - trzecia od lewej - to Dżenneta Bogdanowicz - mistrzyni kuchni tatarskiej, fot. M. Starowieyska / Muzeum Historii Żydów Polskich

To będzie drugie spotkanie w naszej sali kulinarnej z Dżennetą Bogdanowicz - gospodynią Tatarskiej Jurty, mistrzynią świata w pieczeniu kiszki i babki ziemniaczanej.

  • 25 maja (sobota), godz. 16.00

Nauczymy się przygotowywać:

  • Zupę cymes- marchwiankę na gałeczkach ziemniaczano-mięsnych,
  • Babkę ziemniaczaną na wołowinie,
  • Dżajma - placuszki mączne smażone na maśle posypane cukrem pudrem lub z jabłuszkami,
  • Syte - napój tatarski z wody, miodu oraz z dodatkiem soku z cytryny.

 

Warsztaty trwają 3-4 godziny i odbędą się w MENORA InfoPunkt, wejście przez Charlotte Menora, Plac Grzybowski 2.

>> Chętnych do udziału w warsztatach prosimy o zapoznanie się z regulaminem warsztatów.

Patronem medialnym warsztatów kulinarnych jest Kukbuk.