Warszawa Singera: Aszkenazyjskie smaki z Sabiną Francuz

Aszkenazyjskie smaki na każdą okazję - podczas warsztatów przekonacie się, jak wiele możliwości drzemie w prostych składnikach, jakimi dysponowały nasze babki.
30 sierpnia (czwartek), godz. 18.00, BRAK MIEJSC
Własnoręcznie przygotujemy pieczywo, przetwory i sałatki, urozmaicone letnimi przepisami przedwojennej litewskiej restauratorki, Fani Lewando. Cały ten trud po to, aby na koniec zasiąść przy wspólnym stole i w pełni zakosztować uroku aszkenazyjskich receptur.
W menu między innymi:
- letnie konfitury Fani Lewado,
- chałka,
- matzobrei i matzogranola,
- sałatka z marchewki i suszonych owoców,
- grillowane gruszki z rukolą i orzechami,
- zupa fasolowa z selerem.
Sabina Francuz - absolwentka Akademii Sztuk Pięknych w Krakowie, właścicielka „Głodnych Kawałków”- przedsięwzięcia kulinarnego łączącego food design i domowe tradycje kulinarne. Inicjatorka kolektywu #NotSoKosher, niezależnej grupy eksplorującej polsko-żydowskie korzenie kulinarne. Od 5 lat współpracuje z Festiwalem Kultury Żydowskiej w Krakowie. Mieszka w Krakowie i Atenach.
Warsztaty przygotowaliśmy we współpracy z Festiwalem Kultury Żydowskiej Warszawa Singera organizowanym przez Fundację Shalom od 2004 roku. Jego inicjatorką i twórcą jest Gołda Tencer, Dyrektor Fundacji, aktorka, scenarzystka, reżyser oraz Dyrektor Teatru Żydowskiego im. E. Rachel i Idy Kamińskich w Warszawie.
W ciągu kilku festiwalowych dni jego uczestnicy mogą zapoznać się z całym bogactwem kultury żydowskiej, poprzez różne środki wyrazu: teatr, film, taniec, spotkania literackie, język jidysz, sesje naukowe, sztuki wizualne, muzykę oraz wystawy z udziałem najwybitniejszych artystów z Polski i całego świata.
Tegoroczna, XV edycja odbędzie się w dniach 25 sierpnia – 2 września 2018 roku.
Warsztaty trwają 3-4 godziny i odbędą się w MENORA InfoPunkt, wejście przez Charlotte Menora, Plac Grzybowski 2.
>> Chętnych do udziału w warsztatach prosimy o zapoznanie się z regulaminem warsztatów.
Partnerem technologicznym warsztatów kulinarnych jest Kenwood.
Patronem medialnym warsztatów kulinarnych jest Kukbuk.