TISZ Festiwal: Tysiąc stron jedzenia – opowieść Barbary Kirshenblatt-Gimblett o jej kolekcji żydowskich książek kucharskich
Książki kucharskie to - obok Biblii - najlepiej sprzedające się pozycje wydawnicze wszechczasów. Są nie tylko zbiorem przepisów, ale lustrem epoki, w której powstały: można dowiedzieć się z nich co jedli nasi dziadkowie, jakie potrawy były uznawane za przysmak i jak zmieniły się nasze kulinarne gusta.
- 30 września (środa), godz. 18.30
- transkrypcja filmu w języku angielskim [.txt] >>
Profesor Barbara Kirshenblatt-Gimblett, główna kuratorka wystawy stałej Muzeum POLIN, opowie o swojej bogatej kolekcji żydowskich książek kucharskich (ma ich ponad 1000!) oraz podzieli się przepisem pochodzącym z książki wydanej w jidysz w przedwojennej Warszawie.
Premierowa emisja nagrania spotkania online. Wydarzenie w języku angielskim z polskimi napisami.