TISZ Festiwal: Smakujemy Opatów – spacer po wystawie czasowej
Udaj się w podróż przez historię i smaki dawnego Opatowa! Zobacz, jak malarz Majer Kirszenblat zapamiętał przygotowania do szabatu i chanuki. W trakcie spaceru po wystawie czasowej zajrzymy do opatowskiej kuchni rodziny Kirszenblatów.
- 19 października (sobota), godz. 12:00-13:30, KUP BILET →
- Miejsce: Muzeum POLIN
- Bilety: 35/25 zł do kupienia w kasach Muzeum POLIN lub online
- Tłumaczenie w PJM. Jeśli chcesz kupić bilet z tłumaczeniem w PJM, napisz na adres: [email protected]
Podczas spaceru z przewodnikiem dowiemy się, jakie potrawy matka Majera przygotowywała ze śledzia oraz co kupowano na targu. Nie zabraknie opowieści o słynnej krówce opatowskiej. Czy wiecie, że jest to jeden z najbardziej rozpoznawalnych polskich przysmaków, produkowany według tradycyjnej receptury od ponad 80 lat? Do dzisiaj ten słodki przysmak pakowany jest ręcznie. Zanurzając się w opowieści przewodnika, poznasz sekrety produkcji krówki oraz historię budynku w którym jest produkowana.