TISZ Festiwal: SĄSIEDZI: Od wietnamskiej pyzy po sok z trzciny cukrowej - kulinarny spacer po małym Wietnamie w Warszawie
Basia Starecka, dziennikarka, znana w sieci jako Nakarmiona Starecka, koneserka kuchni azjatyckiej, wraz z Linh Nguyen, właścicielką ponad 10 autorskich restauracji, znakomitą kucharką i znawczynią kuchni wietnamskiej, zapraszają na spacer po targowisku przy ulicy Bakalarskiej. W prawdziwą kulinarną podróż do małego Wietnamu w Warszawie.
- 26 września (niedziela), godz. 9.00
- miejsce: Bakalarska 11, zbiórka przy głównej bramie (w pobliżu sklepu Asia Food)
- BRAK MIEJSC
Bakalarska to nie tylko handel, sztuczne kwiaty i świeże warzywa. Targowisko jest miejscem pracy i życia wietnamskiej społeczności. Część z niej trafiła tu po zlikwidowaniu stadionu X-lecia. Przy Bakalarskiej panuje podobny wielokulturowy gwar, a oferta azjatyckich produktów i dań w sklepach oraz barach jest równie autentyczna. Dzień na targowisku zaczyna się wcześnie, bo już o świcie, jak na ulicach Ho Chi Minh czy Hanoi, od pyzy bánh giò czy miski gorącego ryżowego kleiku cháo gà sườn. Spotkamy się zatem rano, by móc przyjrzeć się wszystkiemu z bliska, a także spróbować dań, którymi raczy się tutejsza wietnamska społeczność. Poznamy również historię wietnamskiej emigracji, odwiedzimy sklepy z azjatyckimi produktami i dowiemy się, w jakie produkty najlepiej się zaopatrzyć, by zacząć gotować po wietnamsku.
Dbamy o środowisko, prosimy gości o zabranie ze sobą własnych naczyń (min. 1 talerz, 1 miseczka, 1 kubek) i sztućców.