Spotkanie
1.10.2020

TISZ Festiwal: Przepis na wszystko - spotkanie online z Jewish Food Society

Stół z poustawianymi na nim talerzami i naczyniami z potrawami i napojami. Widok z góry
fot. Muzeum Historii Żydów Polskich

Co łączy naleśniki z Kijowa, curry z Mumbaju i pikle z Wyszkowa? Po pierwsze, wszystkie te potrawy są przygotowywane przez Żydów z różnych stron świata. Po drugie, przepisy na te i setki innych żydowskich dań są na wyciągnięcie ręki dzięki Jewish Food Society.

To wyjątkowe Stowarzyszenie z Nowego Jorku powstało, żeby kolekcjonować żydowskie przepisy, promować żydowskie jedzenie i sprawić, żeby żydowska tradycja kulinarna była dostępna kolejnym pokoleniom. Zapraszamy na wykład Naamy Shefi, pomysłodawczyni i założycieli Jewish Food Society, która opowie o tym fascynującym projekcie, podzieli się jednym przepisem ze swojej bogatej kolekcji i opowie, dlaczego wybrała właśnie to danie spośród setek innych. 

Premierowa emisja nagrania spotkania online. Wydarzenie w języku angielskim z polskimi napisami.