TISZ Festiwal: Opowieści o mące z Pragi – spacer śladami praskich młynów
Mąka, kasze, otręby…Młyny były od zawsze częścią polskiego krajobrazu i wieków były prowadzone przez rodziny żydowskie. Wraz z przewodniczką udamy się na Pragę i podążymy śladem mąki i chleba.
- 20 października (niedziela), godz. 11:30-13:00
- Miejsce: Muzeum Warszawskiej Pragi
- Bilety: 10 zł, do kupienia na stronie Muzeum Warszawy
Pierwsze wzmianki o wiatrakach w Polsce pochodzą z XIII wieku. Były budowane początkowo na terenach równinnych i słabo zalesionych, wyeksponowanych na działanie wiatrów o kierunku wschód-zachód. Z rozwojem gospodarczym młyny pojawiały się także w obrębie miast.
Na warszawskiej Pradze działało kilka takich zakładów. Największy z nich, tzw. młyn Michla połączony ze spichlerzem znajdował się na Szmulkach. W czasach swojej świetności był zarządzany przez Karola Michla, właściciela jednych z największych w Polsce zakładów młyńskich, znajdujących się na Woli.
Inne ważne miejsce dla produkcji mąki na Pradze, dużo starsze, to ul. Markowska. W jej miejscu w XIX wieku znajdowała się tu tzw. Kolonii Pasztejna, od nazwiska żydowskiego młynarza Szmula Pasztejna. Prowadził najprawdopodobniej młyn wodny na dwa wiatraki, jeden przetrwał aż do 1896 roku.
Dołącz do wydarzenia i dowiedz się więcej o dawnych praskich młynach i tradycjach piekarniczych.
Spacer poprowadzi Magdalena Wodiczko.