TISZ Festiwal: O jedzeniu – targowiska Tel Awiwu i Stambułu. Performatywne spotkanie kulinarne
image
image
image
Zapraszamy na opowieść o dwóch fantastycznych miastach – Stambule i Tel Awiwie, spotkanie z historiami o bazarach i ich głównymi bohaterami – sprzedawcami, klientami, szefami kuchni – oraz performatywną degustację wielu typowych stambulskich i telawiwskich dań targowych.
- 15 października (sobota), godz. 19.00-21.00
- Bilety: 80 zł, BRAK MIEJSC
- Miejsce: pracownia kulinarna "U Fani"
- Wydarzenie w języku angielskim
Stambuł i Tel Awiw to dwa niezwykle dynamiczne światy, nieustannie poddawane zmianom i rekonstruowane przez napływających przybyszów. Dzięki jedzeniu poznamy prawdziwy charakter miejsc i ludzi, którzy wybrali je na swój dom. Opowiadać i gotować będą Kornelia Binicewicz i Italo Rondinella.
Menu:
Potrawy:
- Jajka: Menemen & Shakshuka
- Chleb: Gözleme & Lahooh
- Ryba: Kanapki śledziowe
- Ziarna: Sałatka z bulgurem i granatem & freekeh risotto
- Mleko: Ayran
Napoje:
- Selekcja izraelskich i tureckich win
- Herbata izraelska i turecka
Kornelia Binicewicz – polska antropolożka kultury, DJ-ka oraz kuratorka projektów muzycznych i kulinarnych. Przez lata zajmowała się programowaniem festiwali w Polsce, Izraelu i Turcji. Założycielka wydawnictwa muzycznego "Ladies on Records" i projektu kulinarnego "Eat Music with Culture". Od wielu lat mieszka na jednej z Wysp Książęcych w Stambule.
Italo Rondinella – włoski fotograf, reportażysta i reżyser, obecnie mieszkający w Stambule. W swojej pracy skupia się głównie na konfliktach i wyzwaniach współczesnego świata. Współpracuje z wieloma międzynarodowymi instytucjami (United Nations High Commissioner for Refugees and the Venice Biennale Foundation), a na stałe – ze szwajcarską telewizją RSI.