TISZ FESTIWAL: Krótka historia herbaty – degustacja moderowana dla seniorów

Zapraszamy seniorów do udziału w moderowanej degustacji herbat, która będzie doskonałą okazją do odbycia wielokulturowej podróży przez zróżnicowane smaki i tradycje. Uczestnicy będą mogli zaobserwować kierunki rozprzestrzeniania się kultury herbaty w kluczowych dla jej rozwoju regionach, przybliżyć podstawy herbacianej wiedzy oraz zapoznać się z tradycyjną metodą zaparzania herbaty.

Na ciemnej desce ze starego drewna stoi czajniczek i czarki z herbatą
Copyrights
fot. Muzeum Historii Żydów Polskich
  • 22 września (środa), godz. 16.00
  • Miejsce: Klubokawiarnia Muzeum POLIN
  • Wstęp wolny. Obowiązuje rezerwacja miejsc.
  • Zapisy prowadzimy telefonicznie w godzinach 10.00-15.00 pod numerem: 22 471 03 01 wew. 2, e-mail: [email protected] 

Obok kawy i wina herbata jest dziś jednym z najbardziej multikulturowych napojów spożywanych na wszystkich kontynentach świata. W Mongolii i Tybecie pija się ją z masłem i solą, w krajach Maghrebu spożywa się herbatę z miętą i cukrem, a w Japonii ubija się sproszkowane liście zielonej herbaty za pomocą chasen – specjalnej bambusowej miotełki. 

W Rosji do dziś pija się herbatę przygotowaną w samowarze. Zwyczaj picia herbaty z samowaru popularny jest także wśród żydowskich diaspor – nie tylko w Rosji, ale i w Iranie czy w Niemczech. Co ważne, handel herbatą (jak i wieloma innymi dobrami kolonialnymi) przez stulecia odbywał się w sklepach prowadzonych przez członków żydowskiej społeczności, którzy dzięki swym kontaktom handlowym z Turcją i Rosją, wprowadzili herbatę na lokalne rynki. Na początku XX wieku to właśnie firma Wissotzky Tea, założona przez moskiewskiego żyda Kalmana Zev'a Wysockiego była największym producentem herbaty na świecie!

Prowadzenie:

Wojciech Woźniak – herbatą interesuję się już ponad 20 lat. Zetknięcie się z dobrą, liściastą herbatą miało miejsce wtedy, gdy w mojej rodzinnej miejscowości powstała na krótko mała herbaciarnia. Różnorodność smaków, zapachów, wyglądu liści uruchamiała we mnie chęć do poznawania regionów: ich tradycji upraw i typowych gatunków herbaty. Następnie, dzięki możliwościom niesionym przez połączenie internetowe i moją dociekliwość, zacząłem nawiązywać znajomości z właścicielami ogrodów w Indiach, Chinach i Tajwanie.

Lata rozwoju pasji doprowadziły mnie do spełnienia mojego największego marzenia: w 2015 roku powstał sklep TheTea.pl. Moje ulubione herbaty to te, które pijam z przyjaciółmi!

TISZ FESTIWAL: Krótka historia herbaty – degustacja moderowana dla seniorów

22.09.2021 - 22.09.2021