Święto Purim – warsztaty kulinarne dla seniorów

Zapraszamy seniorki i seniorów na nową odsłonę zajęć edukacyjnych "Wokół kuchni żydowskiej”. Serię spotkań rozpoczynamy warsztatami kulinarnymi, podczas których przygotujemy purimowe przysmaki.
- 16 marca (środa), godz. 16.00-18.00
- BRAK MIEJSC
- Miejsce: Klubokawiarnia Muzeum POLIN
Podczas warsztatów kulinarnych odkryjemy na nowo kuchnię Żydów aszkenazyjskich, jak również fascynującą, pachnącą przyprawami kuchnię sefardyjską. Z okazji święta Purim przygotujemy wspólnie hamantasze, faszerowane pieczarki, sałatkę z prażonej cieciorki oraz esencjonalny warzywny bulion z kreplach.
W Purim przywołujemy postać królowej Estery, która z obawy przed złamaniem zasad kaszrutu unikała jedzenia mięsa. Można ją zatem uznać za idealną patronkę mlecznej kuchni. Przekonamy się, że związki kuchni żydowskiej z polską bardzo mocno przenikały się właśnie na tym polu mlecznej. Nie bez powodu mamy ciągłą tradycję barów mlecznych, które co prawda obecnie podają również dania mięsne, ale w samej nazwie pozostał żydowski ślad.
Prowadzenie warsztatów
Jakub Chojecki – gotowaniem zawodowo zajmuje się niemal 20 lat, a jedzeniem fascynuje się odkąd pamięta. Podobno jego pierwszym wypowiedzianym słowem była „bułka” zamiast „mama”. Od 8 lat dla JCC Warszawa prowadzę koszerną kuchnię.
Kontakt w sprawie zajęć "Wokół kuchni żydowskiej": [email protected]