Warsztaty
16.03.2022

Święto Purim – warsztaty kulinarne dla seniorów

na czarnej blasze do pieczenia leżą hamantasze - tradycyjne żydowskie ciasteczka wypiekane na Purim - trójkątne, wypełnione konfiturą i orzechami
fot. Muzeum Historii Żydów Polskich

Zapraszamy seniorki i seniorów na nową odsłonę zajęć edukacyjnych "Wokół kuchni żydowskiej”. Serię spotkań rozpoczynamy warsztatami kulinarnymi, podczas których przygotujemy purimowe przysmaki.

  • 16 marca (środa), godz. 16.00-18.00 
  • BRAK MIEJSC
  • Miejsce: Klubokawiarnia Muzeum POLIN

Podczas warsztatów kulinarnych odkryjemy na nowo kuchnię Żydów aszkenazyjskich, jak również fascynującą, pachnącą przyprawami kuchnię sefardyjską. Z okazji święta Purim przygotujemy wspólnie hamantasze, faszerowane pieczarki, sałatkę z prażonej cieciorki oraz esencjonalny warzywny bulion z kreplach.

W Purim przywołujemy postać królowej Estery, która z obawy przed złamaniem zasad kaszrutu unikała jedzenia mięsa. Można ją zatem uznać za idealną patronkę mlecznej kuchni. Przekonamy się, że związki kuchni żydowskiej z polską bardzo mocno przenikały się właśnie na tym polu mlecznej. Nie bez powodu mamy ciągłą tradycję barów mlecznych, które co prawda obecnie podają również dania mięsne, ale w samej nazwie pozostał żydowski ślad.

Prowadzenie warsztatów

Jakub Chojecki – gotowaniem zawodowo zajmuje się niemal 20 lat, a jedzeniem fascynuje się odkąd pamięta. Podobno jego pierwszym wypowiedzianym słowem była „bułka” zamiast „mama”. Od 8 lat dla JCC Warszawa prowadzę koszerną kuchnię. 

Kontakt w sprawie zajęć "Wokół kuchni żydowskiej": [email protected]

Logo projektu Żydowskie Dziedzictwo Kulturowe - od prawej logotypy Iceland Lichtenstein Norway Grants, Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego i Muzeum POLIN. Pod spodem napis Wspólnie działamy na rzecz Europy zielonej, konkurencyjnej i sprzyjającej integracji społecznej.

www.eeagrants.org, www.norwaygrants.org, www.gov.pl