Purimowe smaki z Alessią di Donato – warsztaty kulinarne

Purim to jedno z najbardziej radosnych i przewrotnych świąt w żydowskim kalendarzu. Na warsztatach z Alessią di Donato poznamy smaki charakterystyczne dla tego święta, które reprezentują znacznie więcej niż tylko pomysł na świąteczny posiłek.
22 lutego (sobota), godz. 18.00, bilety: 200 zł, KUP BILET >>
W wielu tradycyjnych przepisach żydowskie Włochy, od północy po południe, tak w świecie aszkenazyjskim, jak i sefaradyjskim, silnie podkreślają głęboką duchowość dnia 14 Adar.
Podczas Purim jedzenie to również dzielenie się. Należy wówczas nie tylko spożyć świąteczny posiłek, ale również przygotować tzw. “mishloach manot” dla rodziny i przyjaciół.
Podczas warsztatów nauczymy się przygotowywać:
- Ravioli di castagne – bezglutenowe pierożki z mąki kasztanowej nadziewane grzybami) (wege)
- Orecchie di Haman – hamantasze z tapenade (wege )
- Mus z ciecierzycy i szafranem (wege)
- Mostaccioli alle mandorle – włoskie ciasteczka migdałowe z moszczu)
Alessia Di Donato
Alessia Di Donato, Rzymianka z urodzenia, szefowa kuchni specjalizująca się cukiernictwie, uczy technik kulinarnych, pisze o jedzeniu, miłośniczka sztuki, podróży i dobrego życia.
Absolwentka prestiżowych szkół kulinarnych: Le Cordon Bleau, Accademia Italiana Del Pane oraz Paidei - profesjonalnej szkoły cukiernictwa w Mediolanie, gdzie zdobyła dyplom pod kierunkiem Massima Pica.
Warsztaty trwają 3-4 godziny i odbędą się w MENORA InfoPunkt, wejście przez Charlotte Menora, Plac Grzybowski 2.
>> Chętnych do udziału w warsztatach prosimy o zapoznanie się z regulaminem warsztatów.