Oto obiekt: Wokół chleba
image
image
image
Przy okazji TISZ-u Festiwalu Żydowskiego Jedzenia spotkamy się, by porozmawiać o chlebie i obejrzeć obiekty z kolekcji Muzeum POLIN mające różnorakie powiązania z wypiekami oraz kuchnią żydowską.
- 17 października (czwartek), godz. 18:00, BRAK MIEJSC
- Galeria "Dziedzictwo", wstęp wolny
- Tłumaczenie w PJM. Jeśli chcesz odebrać wejściówkę z tłumaczeniem w PJM, napisz na adres: [email protected]
Chleb od zawsze króluje na żydowskim stole jako podstawa posiłku i symbol judaizmu. Od początku stoi w centrum życia wspólnotowego Żydów, od kultu w świątyni jerozolimskiej po celebrowanie szabatów i świąt żydowskich.
Podczas wydarzenia zadamy pytanie, z czego wynika specjalna rola chleba i jakie znaczenie mają kulinaria w żydowskiej tradycji i obyczajach. Dlaczego są one inspirujące również dla artystów?
Przywołując historię Toni Lechtmann, dowiemy się, jaką rolę pełniły obiekty związane z chlebem i kulinariami w życiu konkretnych ludzi. Porozmawiamy także o współczesności – czy tradycyjna kuchnia żydowska jest nadal obecna w Polsce oraz co chleb oznacza dla nas dziś.
W spotkaniu wezmą udział: dr Monika Drożyńska, Eliza Wujek, dr Marta Frączkiewicz. Rozmowę poprowadzi Magdalena Maślak.
Dr Monika Drożyńska – artystka sztuk wizualnych, hafciarka i aktywistka. Absolwentka studiów magisterskich na Akademii Sztuk Pięknych w Krakowie i doktora sztuki. Prekursorka wykorzystania technik hafciarskich w sztuce współczesnej i tkaniny jako nośnika wypowiedzi. Interesuje się słowem, tekstem obecnym w przestrzeni publicznej, jego przemianami i rolą w relacjach społecznych. Wypowiada się przy pomocy haftu ręcznego na tkaninie, który traktuje jako technikę pisania. Autorka pracy "Tego nie wie nikt" ze zbiorów Muzeum POLIN poruszającej kwestie obecności i zanikania kuch i żydowskiej w Polsce.
Eliza Wujek – judaistka, edukatorka. Obroniła pracę magisterską "Kuchnia aszkenazyjska jako wyznacznik tożsamości w Izraelu, Polsce i USA". Znajomość i zainteresowanie kuchnią żydowską wyniosła z pracy w koszernej kawiarni CIŻ Cafe przy Wrocławskiej Gminie Żydowskiej, w tej gminie prowadziła także zajęcia edukacyjne dzieci i młodzieży oraz warsztaty kulinarne w Muzeum Okręgowym w Lesznie. Współautorka "Przepiśnika" – zbioru wybranych przepisów dań żydowskich wydanego w ramach projektu "Synagoga opowiada" prowadzonego przez Muzeum Okręgowe w Lesznie.
Dr Marta Frączkiewicz – kuratorka zbiorów Muzeum Historii Żydów Polskich. Absolwentka Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu na kierunkach etnologia i antropologia kulturowa, archeologia i gender studies oraz studiów polsko-żydowskich w Instytucie Badań Literackich PAN w Warszawie. W swojej pracy zajmuje się przede wszystkim pracą z pamiątkami osobistymi oraz historycznymi.
Prowadzenie:
Magdalena Maślak – kulturoznawczyni, autorka projektów związanych z żydowską kulturą kulinarną. Punktem centralnym jej działań jest kulturowy aspekt jedzenia: jego historia, migracje, zmieniające się tradycje i ich odzwierciedlenie w praktykach codziennych, a także związki kuchni żydowskiej z kuchniami lokalnymi. Współkuratorka wystawy "Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna" oraz jej wersji online www.whatscooking.art oraz kuratorka projektu TISZ Festiwal Żydowskiego Jedzenia, który w 2022 roku otrzymał Nagrodę Dziedzictwa Europejskiego Europa Nostra. W Muzeum POLIN kieruje Działem Programów Społecznych i Kulturalnych i działa na rzecz równości i inkluzywności.
Organizacja cyklu:
- Małgorzata Bogdańska-Krzyżanek (Dział Zbiorów)
- Magdalena Dopieralska (Dział Edukacji Dorosłych)
- Piotr Kowalik (Dział Edukacji).