Spotkanie
25.11.2020

Kuchnia żydowska – spotkanie online z cyklu "Wokół kultury żydowskiej"

Zdjęcie przedstawia stół, na którym znajdują się talerze i misy z tradycyjnymi daniami kuchni żydowskiej
fot. Muzeum Historii Żydów Polskich

Podczas spotkań z cyklu "Wokół kultury żydowskiej" rozmawiamy o historii świąt, obrzędach oraz typowych przysmakach, które można znaleźć na żydowskim stole. Zapraszamy seniorki i seniorów na najbliższe zajęcia, które poświęcimy kuchni żydowskiej.

  • 25 listopada (środa), godz. 16.00
  • Miejsce: platforma Zoom
  • Pobierz bezpłatne wejściówki >> 

Kuchnia żydowska jest jedyna w swoim rodzaju, niesamowicie różnorodna – słodko-kwaśna, pachnąca gałką muszkatołową, cynamonem i wanilią, czosnkiem i cebulą. Rozszyfrujemy co oznacza koszer, gefilte fisz czy gęsie pipki. Spróbujemy zapamiętać, do którego święta jest przypisana dana potrawa oraz które dania na stałe zagościły na polskich stołach, a które jeszcze warto poznać.

Udział w zajęciach jest bezpłatny.
 

Wspólnie działamy na rzecz Europy zielonej, konkurencyjnej i sprzyjającej integracji społecznej

www.eeagrants.org, www.norwaygrants.org, www.gov.pl