Kuchnia Żydów włoskich z Bartkiem Kieżunem

Kolejne spotkanie w ramach cyklu poświęconego kuchni Żydów włoskich, idealne na wiosenny wieczór! Wspólnie z uczestnikami pod wodzą Krakowskiego Makaroniarza przygotowaliśmy menu włosko żydowskich specjałów. A po pracy zasieliśmy do wspólnego stołu.
- 6 czerwca (środa), godz. 18.00
Tym razem przygotowywliśmy:
- Fagiolini all’aceto – przystawka idealna do zabrania na piknik jako sałatka, smak zielonej fasolki szparagowej w Italii podbija ocet balsamiczny. Podamy ją z chrupiącymi kawałkami ciabatty.
- Gnocchi verde con parmigiano reggiano – zielone gnocchi to idealny sposób na lekki letni obiad, podamy je z confitowanymi pomidorkami, bo te gnocchi aż się o to proszą!
- Risotto alle otto erbe - żydowskie danie z portowej Ankony, zielone jak pola wiosną. Żeby je trochę podkręcić dodamy na sam koniec nieco gorgonzoli z Lombardii. Taka miedzy regionalna fuzja smaków!
- Amaretti – trzeba mieć w domu jeśli chcemy zrobić ravioli z dynią na sposób z Mantui, ale same w sobie są świetnym deserem. To włoska wersja makaroników, czyli szybsza i łatwiejsza (ci Włosi) od ich francuskich kuzynów.
Bartek Kieżun
Dziennikarz kulinarny i bloger związany z magazynem Kukbuk, znany jako Krakowski Makaroniarz. Z wykształcenia antropolog kultury, z zamiłowania kucharz. Publikuje w magazynie Kukbuk, w Czasie Wina oraz w piśmie La Rivista. Stale współpracuje z Radiem Kraków. Absolwent Szkoły Sommelierów. Pierwszy polski zdobywca Barilla Cup. Jako kucharz gotuje i karmi nie tylko przyjaciół. Prowadzi warsztaty kulinarne, organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne. Sędziuje na konkursach kulinarnych. Miłośnik designu. W wolnych chwilach prowadzi sklep z polskim wzornictwem z lat sześćdziesiątych. Niedawno wydał książkę kulinarną "Italia do zjedzenia".
Warsztaty trwają 3-4 godziny i odbędą się w MENORA InfoPunkt, wejście przez Charlotte Menora, Plac Grzybowski 2.
>> Chętnych do udziału w warsztatach prosimy o zapoznanie się z regulaminem warsztatów.
Partnerem technologicznym warsztatów kulinarnych jest Kenwood.
Patronem medialnym warsztatów kulinarnych jest Kukbuk.