Kuchnia Żydów włoskich z Bartkiem Kieżunem

Warsztaty w ramach autorskiego kursu gotowania żydowskiej kuchni włoskiej opracowanego przez Bartka Kieżuna – specjalistę w zakresie kuchni włoskiej – jest przygotowane zostały z myślą o każdym, kto ma ochotę nauczyć się gotować po włosku i po żydowsku.
- 9 maja (środa), godz. 18.00
Zarówno początkujący adepci sztuki kulinarnej, jak i osoby bardziej już w kuchni doświadczone, są u nas mile widziane. Każde z zajęć są odrębną całością, więc do kursu można dołączyć w dowolnej chwili. Opowiemy przy tym o kulinarnych obyczajach, podpowiemy gdzie szukać najlepszych produktów i nauczymy niezbędnych kuchennych sztuczek usprawniających poruszanie się w kuchni. Podczas każdych zajęć kursanci dowiedzą się też o pochodzeniu i genezie przygotowywanych potraw, a także poznają wina pasujące do przygotowywanego przez siebie jedzenia.
Tym razem nauczymy się przygotowywać:
- Vellutata di asparagi al mascarpone – vellutata to nic innego jak włoskie określenie na krem. A skoro maj i Lombardia, to zabierzemy się za krem ze szparagów z dodatkiem bardzo lombardzkiego w rodowodzie sera, czyli mascarpone.
- Risotto al gorgonzola – okolice Mediolanu słyną z serów, przygotujemy risotto z gorgonzolą, kuzynką francuskiego roqueforta. Porozmawiamy przy okazji co Bernard z Clairvaux ma wspólnego z serem.
- Ossobuco alla Milanese – to danie nie ma z serami prawie nic wspólnego. To gicz cielęca duszona z dodatkiem warzyw i białego wina. Najsłynniejsze danie lombardzkiej kuchni!
- Scodelline di cioccolata – deser nie będzie z Lombardii, ale nie odejdziemy zbyt daleko, bo do największego portu Toskanii. Scodelline w wersji z Livorno jest to pyszny mus czekoladowy o smaku rumu i kawy.
Bartek Kieżun
Dziennikarz kulinarny i bloger związany z magazynem Kukbuk, znany jako Krakowski Makaroniarz. Z wykształcenia antropolog kultury, z zamiłowania kucharz. Publikuje w magazynie Kukbuk, w Czasie Wina oraz w piśmie La Rivista. Stale współpracuje z Radiem Kraków. Absolwent Szkoły Sommelierów. Pierwszy polski zdobywca Barilla Cup. Jako kucharz gotuje i karmi nie tylko przyjaciół. Prowadzi warsztaty kulinarne, organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne. Sędziuje na konkursach kulinarnych. Miłośnik designu. W wolnych chwilach prowadzi sklep z polskim wzornictwem z lat sześćdziesiątych. Niedawno wydał książkę kulinarną „Italia do zjedzenia”.
Warsztaty trwają 3-4 godziny i odbędą się w MENORA InfoPunkt, wejście przez Charlotte Menora, Plac Grzybowski 2.
>> Chętnych do udziału w warsztatach prosimy o zapoznanie się z regulaminem warsztatów.
Partnerem technologicznym warsztatów kulinarnych jest Kenwood.
Patronem medialnym warsztatów kulinarnych jest Kukbuk.