Kuchnia wielokulturowa – spotkanie i pokaz kulinarny z Bazą Inclusive
image
image
image
Poznaj bogactwo oraz różnorodność potraw i smaków wielokulturowej kuchni z różnych stron świata i wesprzyj osoby z doświadczeniem uchodźczym. Zapraszamy na spotkanie z członkami kolektywu Baza by Inclusive.Buzz oraz pokaz kulinarny z degustacją.
- 10 maja (piątek), godz. 19:00-21:00 – wydarzenie odwołane
W maju, miesiącu różnorodności zachęcamy do poznawania innych kultur, także tych kulinarnych. Członkowie Bazy to osoby z doświadczeniem uchodźczym, wojennym, imigranckim z całego świata. W trakcie spotkania opowiedzą o wielokulturowej kuchni i przygotują potrawy, za którymi stoją ciekawe historie.
W otwartej i swobodnej atmosferze wysłuchamy opowieści Omaida Khana – osoby uchodźczej z Afganistanu – który w Polsce odnalazł pasję do gotowania. Wspólnie z Krzysztofem Górniakiem, kucharzem Bazy, opowiedzą nam o przygotowywanych potrawach.
Wegańskie menu, które zaprezentuje Baza, będzie mieszkanką kuchni żydowskich i bliskowschodnich, również z wpływami indyjskimi, pełne aromatycznych przypraw, które nie są nam znane na co dzień.
Podczas spotkania spróbujemy takich potraw, jak:
- Plow (Pilaw) – tradycyjne danie jednogarnkowe ludzi w drodze. Ryż z (wege)mięsem, warzywami i aromatycznymi przyprawami. Obecny w kuchni bliskowschodniej, perskiej, żydowskiej, a nawet pod nazwą biryani w kuchni indyjskiej.
- Hummus – danie dobrze wszystkim znane, które ciągle można odkrywać na nowo w najsmaczniejszych wersjach. Bazą są dwa składniki: ciecierzyca i sezam. W ciągu kilku godzin dzięki domowej tahinie zrobionej z ziaren sezamu, odpowiednich proporcji i dodatków, potrawa zamienia się w coś nadzwyczajnego.
- Chole – sałatka której bazą są ziemniaki i ciecierzyca. Dzięki dressingowi ze świeżych warzyw sałatka otrzymuje wielopiętrowe walory smakowe.
Przez cały wieczór dostępne będą również ziołowe napary.
Zaproszeni goście – członkowie Bazy:
Omaid Khan – osoba uchodźcza z Afganistanu ewakuowana przez polskie siły zbrojne. Nauczyciel chemii i biologii, który zawsze lubił gotować. W Polsce odnalazł się jako kucharz, który nie tylko przygotowuje, ale też współtworzy menu i wymyśla nowe dania.
Krzysztof Górniak – kucharz, przedsiębiorca społeczny. Wierzy, że najlepsze smaki odkryć można w milionach domowych przepisów, a przybycie do Polski osób z nowych kręgów kulturowych daje wspaniałą okazję do poszerzania własnych horyzontów smakowych. Praca z uchodźcami to dla niego z kolei wielka satysfakcja z robienia jednocześnie rzeczy i dobrych i smacznych.
Misją Stowarzyszenia Baza by Inclusive.Buzz jest budowanie włączającego, otwartego, odpowiedzialnego społeczeństwa. Realizuje ją poprzez działalność edukacyjną, skierowaną przede wszystkim do młodego pokolenia oraz prowadzenie Bazy – miejsca gastronomiczno-aktywistyczno-kulturalnego w centrum Warszawy z wegetariańskim i wegańskim bistro, do którego każdy może przyjść.
Stowarzyszenie zatrudnia osoby z doświadczeniem uchodźczym, wojennym, imigranckim z całego świata. Pomaga im znaleźć dach na głową, uzyskać status uchodźcy, zapewnić opiekę medyczną, a także psychologiczną. Daje pracę i szkoli. Organizuje i wspiera organizację licznych warsztatów i spotkań grup ze środowisk klimatycznych, równościowych, społeczności LGBTQ+, humanitarnych/uchodźczych, animalistycznych. Współpracuje z takimi organizacjami, jak: Chlebem i solą, Polskie Forum Migracyjne, Podróżnych Ugościć, Grupa Granica, Queerowa Akademia Ruchu, Kuchnia Konfliktu.