Kuchnia Romaniotów z Sabiną Francuz

Romanioci to nie kto inny jak Żydzi zamieszkujący terytoria współczesnej Grecji oraz ziemie niegdyś znajdujące się pod rządami Greków lub zdominowane przez helleńską kulturę i język oraz ich potomkowie. Są grupą oddzielną od tych dwóch najbardziej znanych - Sefardyjczyków i Aszkenazyjczyków. Posiadają swój własny język zwany jewanik, który jest dialektem język greckiego.
- 24 maja (czwartek), godz. 18.00, BRAK MIEJSC
W podróż do Grecji wybrała się niedawno Sabina Francuz, a teraz w Menora InfoPunkcie podzieli się wiedzą o tamtejszej żydowskiej kuchni. Menu, które wspólnie przygotujemy:
- smażone papryki,
- keftes de prasa - kotleciki z pora,
- horta w cieście filo,
- blanszowane liście z oliwą,
- pastsisada - potrawka wołowa z makaronem,
- ciasteczka z mastyksem,
- smażona feta z miodem tymiankowym,
- grecka herbata górska.
Warsztaty trwają 3-4 godziny i odbędą się w MENORA InfoPunkt, wejście przez Charlotte Menora, Plac Grzybowski 2.
Sabina Francuz
Właścicielka Głodnych Kawałków, niekonwencjonalnego cateringu. Na stałe Współpracująca z Festiwalem Kultury Żydowskiej w Krakowie, założycielka #NotSoKosher, kulturalnej grupy kulinarnej, działającej w krakowskim Chederze
Warsztaty trwają 3-4 godziny i odbędą się w MENORA InfoPunkt, wejście przez Charlotte Menora, Plac Grzybowski 2.
>> Chętnych do udziału w warsztatach prosimy o zapoznanie się z regulaminem warsztatów.
Warsztaty kulinarne odbywają się we współpracy z 14. Międzynarodowym Festiwalem Filmowym "Żydowskie Motywy".
Partnerem technologicznym warsztatów kulinarnych jest Kenwood.
Patronem medialnym warsztatów kulinarnych jest Kukbuk.