Menora Info
24.05.2018

Kuchnia Romaniotów z Sabiną Francuz

Warsztaty kulinarne, Menora InfoPunkt, Sabina Fracuz
fot. S. Francuz

Romanioci to nie kto inny jak Żydzi zamieszkujący terytoria współczesnej Grecji oraz ziemie niegdyś znajdujące się pod rządami Greków lub zdominowane przez helleńską kulturę i język oraz ich potomkowie. Są grupą oddzielną od tych dwóch najbardziej znanych - Sefardyjczyków i Aszkenazyjczyków. Posiadają swój własny język zwany jewanik, który jest dialektem język greckiego. 

  • 24 maja (czwartek), godz. 18.00, BRAK MIEJSC

W podróż do Grecji wybrała się niedawno Sabina Francuz, a teraz w Menora InfoPunkcie podzieli się wiedzą o tamtejszej żydowskiej kuchni. Menu, które wspólnie przygotujemy:

  • smażone papryki,
  • keftes de prasa - kotleciki z pora,
  • horta w cieście filo,
  • blanszowane liście z oliwą,
  • pastsisada - potrawka wołowa z makaronem,
  • ciasteczka z mastyksem,
  • smażona feta z miodem tymiankowym,
  • grecka herbata górska.

Warsztaty trwają 3-4 godziny i odbędą się w MENORA InfoPunkt, wejście przez Charlotte Menora, Plac Grzybowski 2.


Sabina Francuz

Właścicielka Głodnych Kawałków, niekonwencjonalnego cateringu. Na stałe Współpracująca z Festiwalem Kultury Żydowskiej w Krakowie, założycielka #NotSoKosher, kulturalnej grupy kulinarnej, działającej w krakowskim Chederze

Sabina Francuz, Menora InfoPunkt

 

Warsztaty trwają 3-4 godziny i odbędą się w MENORA InfoPunkt, wejście przez Charlotte Menora, Plac Grzybowski 2.

>> Chętnych do udziału w warsztatach prosimy o zapoznanie się z regulaminem warsztatów.

Warsztaty kulinarne odbywają się we współpracy z 14. Międzynarodowym Festiwalem Filmowym "Żydowskie Motywy".

Partnerem technologicznym warsztatów kulinarnych jest Kenwood.

Patronem medialnym warsztatów kulinarnych jest Kukbuk.