Kuchnia regionu Marche z Alessią di Donato

Zapraszamy na ciąg dalszy naszej podróży przez Włochy szlakiem smaków żydowskich. Tym razem Alessia Di Donato, Rzymianka z urodzenia i Polka z wyboru, zabierze nas do Marche, regionu centralnych Włoch, który wyróżnia się pod wieloma względami niejednorodnością.
- 18 maja (piątek), godz. 18.00
Położenie geograficzne pomiędzy morzem a wzgórzami, silna tożsamość małych społeczności, które go zamieszkują oraz historia licznych wydarzeń politycznych, sprawiają, że jest to terytorium o różnorodnych tradycjach kulturowych i gastronomicznych, które czasami mogą wydawać się bardzo od siebie odległe.
W tym tak zróżnicowanym krajobrazie żydowska obecność nie jest wyjątkiem: począwszy od epoki rzymskiej, przez stulecia obecność ta była protagonistą imigracji i emigracji populacji Żydów włoskich, aszkenazyjskich i sefardyjskich. Ta niezwykła miscellanea charakteryzuje również menu, które wspólnie przygotujemy:
- Maccheroncini di Campofilone - świeży makaron jajeczny, przygotowany ręcznie (podczas warsztatów) z sosem na bazie różnych mięs na pikantnie. Kultowe danie Regionu Marche.
- Finocchi alla giudia - zdrowe i smaczne danie wegetariańskie, które doskonale wykorzystuje charakterystyczny smak jednego z ważniejszych produktów lokalnych: koper włoski.
- Panzanella - jedno z bardziej znanych dań wegetariańskich w centralnych Włoszech, w którym koncentrują się typowe smaki z regionu Marche oraz umiejętność zdrowego jedzenia: zboże, oliwa i pomidory.
- Frustingo - dwa wieki historii połączone w tym niezwykłym deserze na bazie suszonych owoców i gotowanym moszczu winogronowym wytworzonym z autochtonicznych winogron podczas winobrania.
* Podstawowe produkty pochodzą bezpośrednio od producentów włoskich.
Allesia Di Donato
Alessia Di Donato, Rzymianka z urodzenia i Polka z wyboru. Szefowa kuchni specjalizująca się cukiernictwie, pisze o jedzeniu i kuchni, uczy technik kulinarnych, miłośniczka sztuki, podróży i dobrego życia.
Od 2014 żyje na Podlasiu wraz ze swoją partnerką i kotem.
Warsztaty trwają 3-4 godziny i odbędą się w MENORA InfoPunkt, wejście przez Charlotte Menora, Plac Grzybowski 2.
>> Chętnych do udziału w warsztatach prosimy o zapoznanie się z regulaminem warsztatów.
Partnerem technologicznym warsztatów kulinarnych jest Kenwood.
Patronem medialnym warsztatów kulinarnych jest Kukbuk.