Menora Info
18.05.2018

Kuchnia regionu Marche z Alessią di Donato

Alessia do Donato, warsztaty kulinarne, kuchnia Marche
fot. D. Matloch / Muzeum Historii Żydów Polskich

Zapraszamy na ciąg dalszy naszej podróży przez Włochy szlakiem smaków żydowskich. Tym razem Alessia Di Donato, Rzymianka z urodzenia i Polka z wyboru, zabierze nas do Marche, regionu centralnych Włoch, który wyróżnia się pod wieloma względami niejednorodnością.

  • 18 maja (piątek), godz. 18.00

Położenie geograficzne pomiędzy morzem a wzgórzami, silna tożsamość małych społeczności, które go zamieszkują oraz historia licznych wydarzeń politycznych, sprawiają, że jest to terytorium o różnorodnych tradycjach kulturowych i gastronomicznych, które czasami mogą wydawać się bardzo od siebie odległe.

W tym tak zróżnicowanym krajobrazie żydowska obecność nie jest wyjątkiem: począwszy od epoki rzymskiej, przez stulecia obecność ta była protagonistą imigracji i emigracji populacji Żydów włoskich, aszkenazyjskich i sefardyjskich. Ta niezwykła miscellanea charakteryzuje również menu, które wspólnie przygotujemy:

  • Maccheroncini di Campofilone - świeży makaron jajeczny, przygotowany ręcznie (podczas warsztatów) z sosem na bazie różnych mięs na pikantnie. Kultowe danie Regionu Marche.
  • Finocchi alla giudia - zdrowe i smaczne danie wegetariańskie, które doskonale wykorzystuje charakterystyczny smak jednego z ważniejszych produktów lokalnych: koper włoski.
  • Panzanella - jedno z bardziej znanych  dań wegetariańskich w centralnych Włoszech, w którym koncentrują się typowe smaki z regionu Marche oraz umiejętność zdrowego jedzenia: zboże, oliwa i pomidory.
  • Frustingo - dwa wieki historii połączone w tym niezwykłym deserze na bazie suszonych owoców i gotowanym moszczu winogronowym wytworzonym z autochtonicznych winogron podczas winobrania.

* Podstawowe produkty pochodzą bezpośrednio od producentów włoskich.


Allesia Di Donato

Alessia Di Donato, Rzymianka z urodzenia i Polka z wyboru. Szefowa kuchni specjalizująca się cukiernictwie, pisze o jedzeniu i kuchni, uczy technik kulinarnych, miłośniczka sztuki, podróży i dobrego życia.

Od 2014 żyje na Podlasiu wraz ze swoją partnerką i kotem.

 

 

Warsztaty trwają 3-4 godziny i odbędą się w MENORA InfoPunkt, wejście przez Charlotte Menora, Plac Grzybowski 2.

>> Chętnych do udziału w warsztatach prosimy o zapoznanie się z regulaminem warsztatów.

Partnerem technologicznym warsztatów kulinarnych jest Kenwood.

Patronem medialnym warsztatów kulinarnych jest Kukbuk.