Wydarzenie
2.06.2023

Kolacja szabatowa w Muzeum POLIN

Pierwsza w tym roku, wyjątkowa kolacja szabatowa będzie nawiązywać do życia i twórczości jednego z najbardziej znanych malarzy XX wieku – Marca Chagalla.

  • 2 czerwca (piątek), godz. 20.00
  • Bilety: 250 zł, BRAK MIEJSC
  • Miejsce: hol główny Muzeum POLIN
  • Liczba miejsc ograniczona: 50 osób

"Kolacja w dzień szabasu – czyste ręce ojca, jego twarz i biała koszula – napełniała mnie spokojem, Wszystko było dobre. […] Widok tych szabasowych potraw unosił mnie daleko, przypominając o istnieniu jakiegoś sensu życia"

Marc Chagall, Moje życie

Unoszące się nad sztetlem postaci, wzlatujące ponad dachy zwierzęta, mieniące się kolorami bukiety kwiatów – to elementy kojarzone z nostalgiczną i owianą magią twórczością Chagalla. Wśród nich było także jedzenie, które powracało wciąż w jego wspomnieniach oraz twórczości, przenosząc zmysłami do rodzinnego miasta. 

Nasza kolacja odnosić się będzie do okresu białoruskiego w życiu Marca Chagalla, który urodził się i przez część swojego życia spędził w Witebsku. Menu będzie przygotowane przez pochodzącego z Białorusi szefa kuchni Siarheja Krupienkę oraz muzealną restaurację "Warsze". Daniom będą towarzyszyć napoje dobrane przez sommelierkę Katarzynę Federowicz, a cała kolacja zostanie okraszona komentarzem dotyczącym zarówno kuchni żydowskiej, jak i jej związków z malarstwem i życiem Chagalla. Wszystko podane zostanie na obrusach zaprojektowanych przez artystkę Valerię Pasekę, pokrytych malowidłami nawiązującymi do twórczości malarza. 

Uczestnicy kolacji otrzymają także upominek, który pomoże im przedłużyć odpoczynek szabatowy i pozostać na dłużej w kontakcie z dziełami tego wybitnego artysty.

Menu:

Menu kolacji jest w pełni wegetariańskie, przygotowane z sezonowych i lokalnych produktów.

Przystawka – Siarhiej Krupienka

  • Syrniki z cebulą marynowaną w miodzie

Zupa – Siarhiej Krupienka

  • Chłodnik z młodych buraków ćwikłowych z liśćmi i młodych ogórków, na kwasie buraczanym

Danie główne – "Warsze"

  • Zielone i białe szparagi zapieczone w cieście ze słonym twarogiem i migdałami

Deser – "Warsze"

  • Karmelizowany rabarbar zapiekany z truskawkami, lody z pastą sezamową i miodem

Wybór win i napojów – Katarzyna Federowicz.

Wydarzenie towarzyszy wystawie "MNW kolekcjonuje. Zakupy z lat 2017–2022", 11 maja – 27 sierpnia 2023, Muzeum Narodowe w Warszawie.

Logotypy Muzeum POLIN, Muzeum Narodowego w Warszawie, restauracji Warsze, Gastroagencji, Dworzyska - pola lawendy