Kolacja szabatowa w Muzeum POLIN
image
image
image
image
image
W zimowy wieczór wyruszymy w podróż przez żydowskie smaki i opowieści – zapraszamy na ostatnią w tym roku kolację szabatową, przy płomieniu świec dziewięcioramiennego świecznika (chanukiji). To podróż pełna światła, ciepła i wyjątkowych potraw o niezwykłej symbolice.
- 8 grudnia (piątek), godz. 19.00
- Bilety: 330 zł, KUP BILET →
- Miejsce: hol główny Muzeum POLIN
- Liczba miejsc ograniczona: 50 osób
Grudzień z jego krótkimi dniami, niską temperaturą i wymagającą aurą to czas, gdy światło jest dla nas niezwykle ważne. To czas, w którym przypada jedno z najważniejszych świąt żydowskich, Chanuka. Upamiętnia cud, który nastąpił w świątyni jerozolimskiej, odzyskanej przez Żydów dzięki powstaniu Machabeuszów – rozmnożenia oliwy, która wystarczyła na utrzymanie światła przez 8 dni.
Zapraszamy na spędzenie z nami tego wyjątkowego wieczoru szabatowego, przez który poprowadzi Was opowieść kuratorki kulinarnej Magdaleny Maślak. Wegetariańskie dania poda restauracja muzealna "Warsze", a napoje przygotuje sommelierka Katarzyna Federowicz.
Menu:
Przystawka
- Latkes z warzyw korzeniowych, marchewka, chrzan
Zupa
- Consommé grzybowe, kulki macowe
Danie główne
- Czulent, sałata, oliwa
Deser
- Blinces, konfitura z pomarańczy
Daniom towarzyszyć będą wina dobrane przez sommelierkę Katarzynę Federowicz.
Katarzyna Federowicz – sommelierka, hydrosommelierka, wokalistka i kompozytorka. Specjalistka ds. gastronomii. Autorka artykułów kulinarno-podróżniczych. Jurorka w międzynarodowych konkursach winiarskich i nalewkarskich. Recenzentka kulinarna. Absolwentka Wine and Spirit Education Trust i Pedagogiki na Uniwersytecie Warszawskim. Stworzyła i prowadzi autorski program warsztatów multisensorycznych, podczas których m.in. wykazuje związki w odczuwaniu wina i muzyki, wprowadza do odczuwania energii wina i wody. Przez lata managerka zarządzająca restauracji Solec 44 i współtwórczyni Lokal.Bistro. Prowadzi szkolenia z zakresu wiedzy o winie. Wykładowczyni w Międzynarodowej Szkole Barmanów i Sommelierów. Promotorka polskiej sceny winiarskiej.
Magdalena Maślak – kulturoznawczyni, tworzy i realizuje projekty związane z żydowską kulturą kulinarną. Punktem centralnym jej działań jest kulturowy aspekt jedzenia: jego historia, migracje, zmieniające się tradycje i ich odzwierciedlenie w praktykach codziennych a także związki kuchni żydowskiej z kuchniami lokalnymi. Współkuratorka wystawy "Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna" oraz jej wersji online www.whatscooking.art. W 2022 roku jej projekt TISZ Festiwal Żydowskiego Jedzenia otrzymał Nagrodę Dziedzictwa Europejskiego EUROPA NOSTRA. W Muzeum POLIN kieruje Działem Programów Społecznych i Kulturalnych i działa na rzecz równości i inkluzywności.