Menora Info
9.03.2019

Kuchnia tatarska - warsztaty kulinarne z Dżennetą Bogdanowicz

miski ze składnikami do przygotowania potraw
fot. M. Starowieyska / Muzeum Historii Żydów Polskich

To będzie pierwsze spotkanie w naszej sali kulinarnej z Dżennetą Bogdanowicz - gospodynią Tatarskiej Jurty, mistrzynią świata w pieczeniu kiszki i babki ziemniaczanej.

9 marca (sobota), godz. 16.00

Nauczymy się przygotowywać:

  • biszbarmak - tradycyjną zupę tatarską,
  • kartoflaniki - pierogi tatarskie z nadzieniem z ziemniaków, jajek, cebuli i świeżej pietruszki,
  • bursak - "smażone kulki " drożdżowe oraz
  • herbatę po tatarsku - na miejscu wspólnie będziemy komponować tradycyjną herbatę tatarską z przyprawami, zaparzać ją i podawać z mlekiem. 

 

Warsztaty trwają 3-4 godziny i odbędą się w MENORA InfoPunkt, wejście przez Charlotte Menora, Plac Grzybowski 2.

Chętnych do udziału w warsztatach prosimy o zapoznanie się z regulaminem warsztatów >>

Patronem medialnym warsztatów kulinarnych jest Kukbuk.