Purimowy szabat - karnawał na żydowskim przednówku

Jak zwykle nie liczcie na zwykły warsztat kulinarny. Szabaty u Malki to wydarzenie, to sposób na spędzenie wyjątkowego czasu w radosnej atmosferze i spotkanie fantastycznych ludzi. Przy okazji dostaniecie przepisy na tradycyjne żydowskie dania do łatwego przygotowania w domu. Wiele z nich Malka otrzymała od swojej babci Sabiny i mamy Estery.
15 marca (piątek), godz. 18.00, bilety: 200 zł, KUP BILET >>
Najbliższy Szabat celebrujemy tuż przed świętem Purim. Czym jest Purim?
Żydowski świat jest… inny. Tradycja, która powstawała przez tysiąc lat na terenach dawnej Palestyny, a przez następne dwa tysiące podczas tułaczki po całym świecie musi zaskakiwać zasiedziałych Europejczyków, bo nie wiadomo czasem do czego odnieść żydowskie tradycje. Właśnie jedną z tych dziwnych tradycji jest Purim – karnawał w środku Wielkiego Postu. Obchodzony jest na pamiątkę pewnego "szczęśliwego zbiegu okoliczności", dzięki któremu Izraelici uszli z życiem w obliczu zagłady, szykownej im przez pewnego perskiego generała o imieniu Haman.
O tej historii Malka opowie Wam bardzo barwnie, nie szczędząc pikantnych szczegółów.
PRZYGOTUJCIE SIĘ! Przynieście maski, fikuśne czapeczki i inne karnawałowe gadżety.
My dostarczymy wino i naleweczki, niezbędny element święta Purim. Będzie bardzo wesoło.
I koniecznie weźcie pojemniki na jedzenie. Po warsztatach wszystko co pozostanie zabieracie do domu. W końcu Wasi bliscy też zasługują na delikatesy z szabatowego stołu.
MENU
- Buchtelen – szabasowe bułeczki z nadzieniem (sami wybierzecie czy zrobicie bułeczki w wersji wytrawnej, czy słodkiej; ten przepis daje nieskończenie wiele możliwości).
- Kartofel mit Por Tsibele – wykwintna kremowa zupa ziemniaczano-porowa.
- "Pierś z gęsi" z majerankowymi jabłkami i z konfitowaną w czerwonym winie cebulą (wersja vege z sejtanem).
- Haman Tasche mamy Estery – tradycyjne purimowe ciasteczka z makiem i konfiturami.
- Wino, nalewki i Wasza ulubiona kawa z kardamonem.
Malka Kafka
Restauratorka i promotorka dobrego życia. Fascynuje ją społeczny kontekst jedzenia - wspólne gotowanie, spożywanie posiłków przy jednym stole, dzielenie się jedzeniem. Zwraca dużą uwagę na aspekt odpowiedzialności za świat - co zjadam, skąd pochodzą produkty, jak produkować jedzenie zgodnie z zasadami zrównoważonej gospodarki.
Prowadzi sieć restauracji Tel Aviv Urban Food. Była gospodynią programu kulinarnego "Koszer Macher" w Kuchnia+. W 2018 nakładem wydawnictwa Znak ukazała się jej nowa książka "GOD FOOD - Boska Kuchnia". Wielokrotnie zapraszana jako ekspertka kulinarna do programów TV. Prowadzi pokazy kulinarne na wielu festiwalach również zagranicznych oraz warsztaty kulinarne.
>> Chętnych do udziału w warsztatach prosimy o zapoznanie się z regulaminem warsztatów.
Patronem medialnym warsztatów kulinarnych jest Kukbuk.