Warsztaty
18.09.2022

Aszkenazyjska i sefardyjska podróż przez smaki – warsztaty kulinarne

Alessia Di Donato miesza coś w garnku.
Alessia Di Donato, fot. Muzeum Historii Żydów Polskich

Wrzesień to czas ostatnich gorących promieni słońca, pierwszych myśli o chłodnych wieczorach i zamykanych w słoikach owocach lata. To także ważny czas w kalendarzu żydowskim – żegnamy stary i wchodzimy w nowy rok. Z tej okazji przygotowujemy potrawy z ryb, sezonowych warzyw, jabłek i miodu. Wrzesień to też ciągle żywe wspomnienia letnich podróży i poznawanych podczas nich smaków.

  • 18 września 2022 (niedziela), godz. 11.00-15.00
  • bilety: 290 zł, KUP BILET >>
  • liczba miejsc ograniczona
  • Pracownia Kulinarna "U Fani"

Zapraszamy na kontynuację tych podróży podczas naszych warsztatów kulinarnych. Przez aszkenazyjskie i sefardyjskie potrawy przeprowadzi Was Alessia Di Donato, mistrzyni wypieków i cukiernictwa, która opowie o wędrówkach związanych z tymi daniami i nauczy Was przygotowywać je od zera!

Kto jest odpowiedzialny za pojawienie się dyni w tortellini? Dlaczego noworoczny toast podczas kolacji rozpoczyna się z plasterkiem jabłka w ręku?

Podczas warsztatów odkryjecie tajemnice idealnego ciasta makaronowego i jego nieoczywistego nadzienia. Poznacie przepis na rybę w morzu wyselekcjonowanych przypraw i recepturę dżemu jabłkowego, który zaimponuje rodzinie i znajomym. I w końcu – dolce vita – ukojenie dla podniebienia w delikatnych warstwach ciasta fludent, skrywających skarb miodowo-jabłkowej masy.

W menu: 

  • tortelli di zucca – włoskie pierożki domowej roboty z nadzieniem z dyni i oryginalną musztardą jabłkową z Mantui
  • kofty – sefardyjskie smażone kulki rybne z sosem koperkowym 
  • fluden z jabłkami – aszkenazyjskie ciasto przekładane z jabłkami i miodem
  • confettura di mele – perfekcyjna konfitura z jabłek na zimę.

Zapraszamy każdego bez względu na poziom zaawansowania w działaniach kuchennych.

Alessia di DonatoAlessia Di Donato

Rzymianka z urodzenia, szefowa kuchni specjalizująca się cukiernictwie; uczy technik kulinarnych, pisze o jedzeniu; miłośniczka sztuki, podróży i dobrego życia.

Absolwentka prestiżowych szkół kulinarnych: Le Cordon Bleau, Accademia Italiana Del Pane oraz Paidei – profesjonalnej szkoły cukiernictwa w Mediolanie, gdzie zdobyła dyplom pod kierunkiem Massima Pica. Od lat współpracuje z Muzeum POLIN, prowadząc warsztaty i kursy z kuchni żydowskiej.