Spacery dla mniejszości: Na tropie perskich kulinarnych śladów w kuchni żydowskiej
Podczas spaceru po wystawie "Od kuchni" poznamy niezliczone opowieści, tematy oraz tradycje kulinarne łączące kuchnię żydowską z resztą świata.
- 15 października (sobota), godz. 13.00-14.00 – ODWOŁANE
- Prowadzenie: Anahita Rezae, w języku farsi
- Liczba miejsc ograniczona: 25 osób
- Rezerwacja bezpłatnych wejściówek: [email protected]
Iran – Persja tak jak inne kraje, które przyjęły społeczność żydowską do swoich kręgów, miał swój (mały) wkład w transformację nawyków jedzeniowych oraz przepisów kulinarnych żydowskich kucharek i kucharzy. Dzięki oprowadzaniu spróbujemy wspólnie znaleźć te wpływy, podobieństwa i różnice w zwyczajach kulinarnych tych dwóch kultur. Tym razem podczas spaceru wspólnie przyjrzymy się jednej z potraw, jaką jest gondi – łączącej zarówno perskie, jak i żydowskie tradycje.
Anahita Rezaei – specjalistka organizacji wydarzeń, komunikacji oraz public relations. Swoje doświadczenie zdobyła podczas czterech lat pracy w Państwowym Muzeum Etnograficznym w Warszawie. Organizowała, planowała i tworzyła strategie dla różnych projektów instytucji, w tym projekt "Rzeczy Kultowe". Z wykształcenia magister sztuki, specjalizująca się w technice i realizacji obrazu filmowego. Obecnie pracuje w Fundacji Centrum Cyfrowym, gdzie zajmuje się Otwartą Edukacją oraz Rzecznictwem.