Żydowski Piemont z Alessią Di Donato

Kontynuujemy naszą podróż po włoskiej regionalnej kulturze gastronomicznej z Alessią Di Donato! Tym razem udamy się do Piemontu - regionu od zawsze znanego z wykwintnej kuchni i Slow Food oraz obfitującego w doskonałe i wyjątkowe produkty.
2 marca (sobota), godz. 16.00, bilety: 200 PLN, KUP BILET >>
Piemont zyskał tę renomę dzięki cennemu wkładowi ludności żydowskiej, która osiedliła się tam już w 1400 roku pozostawiając ważne i wspaniałe ślady w gastronomii lokalnej, które dziś są śledzone na całym świecie. Powracamy razem do tej historycznej podróży kulinarnej, jak zawsze smakując to, co wspólnie ugotujemy.
Pod kierunkiem Alessi Di Donato, Rzymianki z pochodzenia i Polki z wyboru, nauczymy się przygotowywać:
- Risotto alla zucca (risotto z dynią).
- Soma d’aj con spinaci e pinoli (bruschetta z Piemontu).
- Oca in agrodolce (piersi z gęsi w sosie).
- Torta al cioccolato (ciastko czekoladowe z Monferrato).
Allesia Di Donato
Alessia Di Donato, Rzymianka z urodzenia i Polka z wyboru. Szefowa kuchni specjalizująca się cukiernictwie, pisze o jedzeniu i kuchni, uczy technik kulinarnych, miłośniczka sztuki, podróży i dobrego życia.
Od 2014 żyje na Podlasiu wraz ze swoją partnerką i kotem.
Warsztaty trwają 3-4 godziny i odbędą się w MENORA InfoPunkt, wejście przez Charlotte Menora, Plac Grzybowski 2.
>> Chętnych do udziału w warsztatach prosimy o zapoznanie się z regulaminem warsztatów.
Patronem medialnym warsztatów kulinarnych jest Kukbuk.