Wegetariańska kuchnia Żydów włoskich

Kolejne spotkanie w ramach cyklu poświęconego kuchni Żydów włoskich!
15 lutego (czwartek), godz. 18.00
Tym razem wspólnie z uczestnikami, pod wodzą Krakowskiego Makaroniarza przygotowaliśmy menu włosko - żydowskich specjałów. Po pracy zasiedliśmy wspólnego stołu. Warsztaty prowadził Bartek Kieżun, dziennikarz kulinarny i bloger związany z magazynem Kukbuk, autor książki "Italia do zjedzenia".
Menu warsztatów:
- Insalata finocchi, arance e olive - sałatkę z kopru włoskiego z pomarańczami kochają wszyscy Włosi. Bywa że pojawia się na purimowym stole, bo to święto wypada w samym sercu sezonu i na pomarańcze i na koper włoski. Sprawdzimy jak smakuje!
-
Latkes al formaggio – ricottowe placuszki włoscy Żydzi zajadają cały rok, ale historia nasila się zimą kiedy warzyw nieco mniej, za to ricotty całe mnóstwo.
-
Kugel – sycąca zapiekanka ziemniaczana, choć bywa że w roli głównej występuje makaron. My zrobimy obie wersje (polską i włoską) i sprawdzimy, która smakuje lepiej.
-
Treccia al cioccolato – czyli warkocz czekoladowy, zaskakująco podobny do swojej amerykańskiej kuzynki zwanej babka.
Bartek Kieżun
Dziennikarz kulinarny i bloger związany z magazynem Kukbuk, znany jako Krakowski Makaroniarz. Z wykształcenia antropolog kultury, z zamiłowania kucharz. Publikuje w magazynie Kukbuk, w Czasie Wina oraz w piśmie La Rivista. Stale współpracuje z Radiem Kraków. Absolwent Szkoły Sommelierów. Pierwszy polski zdobywca Barilla Cup. Jako kucharz gotuje i karmi nie tylko przyjaciół. Prowadzi warsztaty kulinarne, organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne. Sędziuje na konkursach kulinarnych. Miłośnik designu. W wolnych chwilach prowadzi sklep z polskim wzornictwem z lat sześćdziesiątych. Niedawno wydał książkę kulinarną „Italia do zjedzenia”.
Warsztaty trwają 3-4 godziny i odbędą się w MENORA InfoPunkt, wejście przez Charlotte Menora, Plac Grzybowski 2.
>> Chętnych do udziału w warsztatach prosimy o zapoznanie się z regulaminem warsztatów.
Partnerem technologicznym warsztatów kulinarnych jest Kenwood.
Patronem medialnym warsztatów kulinarnych jest Kukbuk.