Wegańskie warsztaty kulinarne z Pawłem Ochmanem
image

image

image

image

image

Zapraszamy na warsztaty kulinarne z Pawłem Ochmanem w Pracowni kulinarnej "U Fani" w Muzeum POLIN. Wspólnie przygotujemy przedwojenne kresowe cebulniki, wyjątkowy, pełen aromatów żydowski kapuśniak, wspaniałe drożdżowe kreplech z miętą oraz aromatyczny bliskowschodni deser malabi. Sezonowymi produktami i nasionami uczcimy Tu bi-Szwat (Nowy Rok Drzew).
- 26 stycznia (piątek), godz. 18.00-21.00
- Miejsce: Pracownia kulinarna "U Fani"
- Bilety: 200 zł, BRAK MIEJSC
- Liczba miejsc ograniczona: 16 osób
Święto Tu bi-Szwat, obchodzone również jako dzień świadomości ekologicznej, będzie pretekstem do rozmowy o ekologicznych i lokalnych zakupach oraz okazją do szukania sposobów na ograniczenie marnowania żywności. Będziemy rozmawiać o tym, jak dbać o nasze środowisko poprzez wybór wegańskiej kuchni, która jest nie tylko zdrowa, etyczna, lecz także smaczna i bliska tradycji.
Menu
- Przystawka: kresowe cebulniki żydowskie z ziołowym sosem
- Zupa: żydowski kapuśniak z wędzonymi śliwkami
- Drugie danie: kreplech z kaszą jaglaną, tofu i miętą
- Deser: malabi
Paweł Ochman – weganin, autor bloga weganon.pl i książek kulinarnych "Roślinna kuchnia regionalna", "Roślinna kuchnia kresowa". Propagator roślinnej kuchni regionalnej i potraw z roślin dziko rosnących. Prowadzi warsztaty i pokazy kulinarne. Współpracuje z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego.