TISZ Festiwal: W żydowskiej piekarni – warsztaty dla seniorów

Bajgle, chałki, chleby z kminkiem, gruboziarniste razowe, kruche mace.... To kulinarne wspomnienia Majera Kirszenblata. Podczas spotkania porozmawiamy o sztuce pamięci – obrazach malowanych pędzlem i spisywanych – oraz o tym, jak ważne miejsce w naszych wspomnieniach zajmuje jedzenie.
- 16 października (środa), godz. 11:00-13:00, BRAK MIEJSC
- Udział w zajęciach bezpłatny. Obowiązuje rezerwacja miejsc
- Zgłoszenia przyjmujemy telefonicznie w godz. 10:00-15:00 pod numerem: 22 471 03 01 wew. 2, można też wysłać e-mail na adres: [email protected]
Przeniesiemy się w świat żydowskich piekarni przedwojennego Opatowa. Poznamy lepiej codzienną pracę piekarzy i ich pomocników, tragarzy mąki, bajglarki i młynarzy. Posmakujemy też współczesnych wyrobów piekarskich związanych z tradycyjnym jedzeniem polskich Żydów.