Spotkanie
4.10.2020

TISZ Festiwal: TJHTalks x TISZ. Tworzenie społeczności: żydowskie przepisy i opowieści - wydarzenie online

Tęczowa chałka, obok napis w j. angielskim "closeness"
fot. Muzeum Historii Żydów Polskich

Muzeum POLIN oraz Centrum Taubego zapraszają do obejrzenia dyskusji, podczas której przyjrzymy się tworzeniu więzi wokół kuchennego stołu. Profesor Barbara Kirshenblatt-Gimblett w rozmowie z "królową chałki z Upper West Side" Katją Goldman i dyrektorką Jewish Community Center na Manhattanie Joy Levitt sprawdzi, jak wspólne gotowanie i jedzenie razem zmieniają codzienną czynność w wyjątkowe przeżycie.

Punktem wyjścia będzie niezwykła książka kucharska "The Community Table: Recipes and Stories from the Jewish Community Center in Manhattan and Beyond", w której przepisom na tradycyjne i nowoczesne dania żydowskie towarzyszą wspomnienia amerykańskich Żydów o smakach zapamiętanych z dzieciństwa, domowym jedzeniu i o rodzinnym świętowaniu. Poza tym będzie o polskich daniach, w których Żydzi odnajdują ślady własnych tradycji kulinarnych oraz dzielenie się przepisami na chałkę i inne potrawy, które trafiają na żydowski, świąteczny stół.

Emisja nagrania spotkania po angielsku z polskimi napisami.