TISZ Festiwal: TJHTalks x TISZ. Tworzenie społeczności: żydowskie przepisy i opowieści - wydarzenie online LIVE
Muzeum POLIN oraz Centrum Taubego zapraszają do udziału w spotkaniu, podczas którego przyjrzymy się tworzeniu więzi wokół kuchennego stołu. Profesor Barbara Kirshenblatt-Gimblett w rozmowie z "królową chałki z Upper West Side" Katją Goldman i dyrektorką Jewish Community Center na Manhattanie Joy Levitt sprawdzi, jak wspólne gotowanie i jedzenie razem zmieniają codzienną czynność w wyjątkowe przeżycie.
- 30 września (środa), godz. 20:00
- transkrypcja nagrania w języku angielskim >>
Punktem wyjścia będzie niezwykła książka kucharska „The Community Table: Recipes and Stories from the Jewish Community Center in Manhattan and Beyond”, w której przepisom na tradycyjne i nowoczesne dania żydowskie towarzyszą wspomnienia amerykańskich Żydów o smakach zapamiętanych z dzieciństwa, domowym jedzeniu i o rodzinnym świętowaniu. Poza tym będzie o polskich daniach, w których Żydzi odnajdują ślady własnych tradycji kulinarnych oraz dzielenie się przepisami na chałkę i inne potrawy, które trafiają na żydowski, świąteczny stół.
Spotkanie na żywo w języku angielskim.