Warsztaty
16.10.2022

TISZ Festiwal: Migracje smaków – warsztaty rodzinne

Dzieci przy kuchennym stole przygotowują kluski
fot. Muzeum Historii Żydów Polskich

Czy wiecie, że słynny nowojorski bajgiel znany jest w USA dzięki Żydom, którzy tam przybyli? A może odgadniecie, z jakiego obszaru świata pochodzą: papryka, ziemniak, pierogi czy hummus?

  • 16 października, godz. 10.00-18.00
    • godz. 10.00-12.00 – warsztaty dla rodzin z dziećmi z niepełnosprawnościami, rezerwacja miejsc: [email protected]
    • godz. 13.00-15.00 lub 16.00-18.00, BRAK MIEJSC
  • Miejsce: pracownia kulinarna "U Fani"

Podczas warsztatów kulinarnych będziemy podróżować po świecie i rozwiązywać zagadki kulinarne, odkrywać zaskakujące informacje dotyczące jedzenia, które spożywamy w naszych domach, stołówkach i restauracjach. Aby pobudzić kubki smakowe, upieczemy przepyszne ciasteczka na Święto Szałasów. Będziemy wspólnie odkrywać miejsce pochodzenia poszczególnych składników potrzebnych do przygotowania tych słodkich wypieków.