Spotkanie
19.10.2024

TISZ Festiwal: A mano* – spotkanie z degustacją

Ktoś trzyma przed sobą dwie kromki chleba złączone brzegami w całość.
fot. M. Strzemińska

Dwie rzemieślniczki smaku – Alessia Di Donato i Marlena Strzemińska – zabiorą Cię do wspaniałego świata żydowskich wypieków, celebrując najistotniejsze etapy 6000-letniej podróży przez symbolikę, świętość i zakazy.

  • 19 października (sobota), godz. 19:00-21:00, BRAK MIEJSC
  • Miejsce: Pracownia kulinarna "U Fani"
  • Bilety: 50/40 zł do kupienia w kasach muzeum lub online

Zapraszamy na degustację towarzyszącą opowieściom o chlebie, pszenicy i jego ludziach. Alessia Di Donato i Marlena Strzemińska przygotują autentyczne, pozbawione wymysłów menu, które łączy w sobie rzemiosło i szacunek dla surowców. Takie, które nie pozwala nam zapomnieć, że jedzenie to poważna sprawa.

Zdecydowanie zalecamy jeść rękami.

*A mano znaczy ręcznie.

Menu:

  • Chleb i piąta ćwiartka mięsa
  • Chleb i piąta ćwiartka ryby
  • Chleb i piąta ćwiartka warzywna
  • Chleb z czymś słodkim (podwieczorek mojej babci).

"Piąta ćwiartka" odnosi się do części nieuwzględnionej w czterech głównych częściach zwierzęcia; "piąta ćwiartka" bardzo silnie wyróżnia żydowską tradycję kulinarną.

Alessia Di Donato – rzymianka z urodzenia, od 10 lat mieszka i pracuje w Polsce. Szefowa kuchni specjalizująca się w pieczywie i cukiernictwie, członkini Włoskiej Federacji Szefów Kuchni (FIC) i konsultantka gastronomiczna. Ekspertka i popularyzatorka kuchni żydowskiej, podróżuje po całym świecie w poszukiwaniu żydowskich smaków, odtwarza zapomniane receptury i proponuje nowe wersje znanych potraw. Od 2018 roku współpracuje z Muzeum POLIN, gdzie m.in. prowadzi warsztaty kulinarne z kuchni aszkenazyjskiej i sefardyjskiej. Współzałożycielką Fundacji Żydowskiej Kultury Kulinarnej "Kuchen", jedynej w Polsce fundacji zajmującej się ochroną żydowskiego dziedzictwa kulinarnego.

Marlena Strzemińska – w wieku 30 lat otworzyła piekarnię wraz z zespołem, którym kieruje idea i zamiar, aby Białostocczanie mieli dostęp do dobrej jakości chleba. W "Więcej niż Chleb" tworzą pieczywo, które ma nieść ludziom wspomnienia czasów, których już niewielu pamięta.

Logotypy organizatorów, sponsorów i partnerów TISZ Festiwalu Żydowskiego Jedzenia 2024