Wydarzenie
18.10.2024

TISZ Festiwal: Kolacja szabatowa – plony jesieni

Festiwalowa odsłona kolacji nawiąże do Sukot – Święta Zbiorów. W menu kolacji dominować będą plony jesieni – sezonowe i lokalne warzywa i owoce. Niezwykle ważne w czasie Sukot jest okazywanie gościnności. Zapraszamy do wspólnego stołu i odkrywania smaków jesieni i najbardziej znanych dań kuchni żydowskiej.

  • 18 października (piątek), godz. 19:00-21:00, KUP BILET →
  • Miejsce: hol główny Muzeum POLIN
  • Bilety: 330 zł do kupienia w kasach muzeum lub online

Październik to już pełnia jesieni, ostatnie promienie ciepłego słońca, ale też czas szykowania się na zimowe miesiące. Zapraszamy na wyjątkową kolację szabatową w holu głównym muzeum, która napełni Was ciepłem i podczas której spróbujecie dań stworzonych z lokalnych i sezonowych produktów.

Menu towarzyszyć będzie degustacja win dobranych przez sommelierkę Joannę Ciborowską-Sanchez, a także, tradycyjnie już, komentarz dotyczący symboliki i historii potraw kuratorki TISZ Festiwalu Magdaleny Maślak. Tematyczną dekoracją stołów nawiązującą do tematów rzemieślniczych przygotuje Pracownia kreatywna Pan Szymon, a każdy z gości otrzyma upominek – niespodziankę.

Menu kolacji

Przystawka

  • Chałki
  • Gefilte fisz, chrzan z marchewką, chleb rzemieślniczy
  • Pikle, masło kminkowo-czosnkowe, olej rzepakowy tłoczony na zimno

Zupa

  • Kapuśniak z migdałami i rodzynkami

Danie główne

  • Halibut, kugel, maślano-winny sos z czerwonym kawiorem, marchew

Deser

  • Fanaberia – ciastko urodzinowe na 10. urodziny Muzeum POLIN

KUP BILET →

Joanna Ciborowska-Sanchez – prawniczka, International Executive, MBA Instituto de Empresa. Sędzia winiarska w międzynarodowych konkursach winiarskich, Sommelier, Sherry & Canary Wine Ambassador. Posiada dyplom londyńskiej Szkoły Wine & Spirit Education Trust ze specjalizacją winiarską i mocnych alkoholi. Jest członkinią Stowarzyszenia Sommelierów i Kiperów Hiszpanii. Obecnie pracuje jako Dyrektorka Eksportu w hiszpańskiej winiarni z Vino de Pago Dehesa Peñalba Bodegas Vizar oraz w charakterze konsultantki winiarskiej dla prywatnych klientów. Prowadzi degustacje na całym świecie win ze wszystkich regionów winiarskich, tworzy karty win i piwniczki. Specjalizuje się w winach hiszpańskich, meksykańskich, kalifornijskich i winach koszernych. Mieszka od 19 lat w Hiszpanii.

Magdalena Maślak – kulturoznawczyni, tworzy i realizuje projekty związane z żydowską kulturą kulinarną. Punktem centralnym jej działań jest kulturowy aspekt jedzenia: jego historia, migracje, zmieniające się tradycje i ich odzwierciedlenie w praktykach codziennych, a także związki kuchni żydowskiej z kuchniami lokalnymi. Współkuratorka wystawy "Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna" oraz jej wersji online www.whatscooking.art. W 2022 roku jej projekt TISZ Festiwal Żydowskiego Jedzenia otrzymał Nagrodę Dziedzictwa Europejskiego EUROPA NOSTRA. W Muzeum POLIN kieruje Działem Programów Społecznych i Kulturalnych i działa na rzecz równości i inkluzywności.

Logo restauracji Warsze by bracia Wiśniewscy

Logotypy organizatorów, sponsorów i partnerów TISZ Festiwalu Żydowskiego Jedzenia 2024