Spotkanie
12.10.2022

TISZ Festiwal: Klaudia Sigalina i dietetyczny napój z Kaukazu

Warsztaty kulinarne - talerze pełne jedzenia i szklanki z sokiem pomarańczowym stoją na stole.
fot. B. Dittmar

Pod koniec wieku XIX warszawiacy pokochali "napój nader przyjemnego smaku"! Ze względu na liczne właściwości zdrowotne szybko wszedł do asortymentu aptek. Prawdziwa kariera tego specyfiku nabrała tempa wraz z przybyciem do Warszawy Klaudii Sigaliny.

  • 12 października (środa), godz. 16.30-17.30
  • Bilety: 10 zł
  • Miejsce: Muzeum Warszawy (siedziba główna)
  • Informacja o zapisach pojawi się na stronie Muzeum Warszawy

Obdarzona smykałką do interesów producentka otworzyła specjalne pijalnie w kilku punktach miasta, m.in. Ogrodzie Saskim i Alejach Ujazdowskich. Z czasem poszerzyła działalność i zaczęła wysyłać swój towar do popularnych uzdrowisk, np. Ciechocinka. Towarem cieszącym się tak dużym popytem był kefir!

Podczas spotkania przyjrzymy się oryginalnej butelce, w której Klaudia Sigalina sprzedawała swój wyrób, a także prześledzimy fascynującą historię jej przedsiębiorstwa. Omówimy również XIX-wieczny fenomen galaktoterapii, czyli kuracji mlekiem i jego przetworami. Na koniec wczytamy się w zaskakujące apteczne przepisy na przygotowanie i… wzbogacanie kefiru.

Wydarzenie towarzyszące organizowane przez Muzeum Warszawy i Muzeum Farmacji.

Logo Muzeum Warszawy