TISZ Festiwal: Historia w kuflu – browarnicza i kulinarna tradycja Woli

Przeniesiemy się w czasie do historycznych przestrzeni Browarów Warszawskich oraz do świata kulinarnych tradycji dawnej Warszawy.
- 19 października (sobota), godz. 15:00-17:00, BRAK MIEJSC
- Miejsce: Browary Warszawskie – Willa Fabrykanta, ul. Grzybowska 58, zbiórka przy wejściu od ul. Grzybowskiej
- Bilety: 50/40 zł do kupienia w kasach Muzeum POLIN lub online
Spacerując w okolicach dzisiejszej ul. Grzybowskiej, warto zatrzymać się na chwilę i uświadomić sobie, że Wola nie zawsze była nowoczesnym centrum biznesowym. Jeszcze przed II wojną światową tutaj tętniło życie przemysłowe, a browarnictwo odgrywało w nim kluczową rolę. Przechadzając się ulicami i zielonymi placami Browarów Warszawskich, poczujemy zapachy pieczonego na miejscu chleba oraz świeżo zmielonej kawy.
Spacer poprowadzi Agnieszka Kuś.
Agnieszka Kuś – historyczka, varsavianista, autorka tekstów, przewodniczka, edukatorka muzealna i vlogerka. Studiowała historię i italianistykę na Uniwersytecie Warszawskim, relacje polsko-żydowskie w Instytucie Badań Literackich Polskiej Akademii Nauk oraz Food Studies na SWPS w Warszawie. Interesuje się polskim dziedzictwem kulinarnym oraz warszawskim żydowsko-polskim środowiskiem artystycznym i pamięcią historyczną. Zajmuje się także historią kulinariów i gastronomii. W Muzeum POLIN prowadzi kulinarne spacery po Warszawie i warsztaty kulinarne z oferty stałej muzeum oraz podczas TISZ Festiwalu Żydowskiego Jedzenia.