Menora Info
24.01.2020

Tel Aviv - Warsaw Express - warsztaty kulinarne z Sabiną Francuz

Warsztaty kulinarne - talerze pełne jedzenia i szklanki z sokiem pomarańczowym stoją na stole.
fot. B. Dittmar

Nadchodzące święto Tu bi-Szwat oznacza koniec zimy oraz opadów deszczu, i początek krążenia życiodajnych soków w drzewach. Nowy rok drzew uczcimy specjalnym świątecznym menu.

24 stycznia (piątek), godz. 18.00, bilety: 200 zł, KUP BILET >>

Z portu w Jaffie wprost na nasze spotkanie dopłyną najpyszniejsze owoce, a warsztaty poprowadzi Sabina Francuz.

Przy wspólnym stole przygotujemy:

  • figi nadziewane orzechami w sosie z tamaryndowca
  • sałatkę 7 darów ziemi
  • duszonego ananasa z suszonymi owocami i chili
  • noworoczną babkę.

 

Warsztaty trwają 3-4 godziny i odbędą się w MENORA InfoPunkt, wejście przez Charlotte Menora, Plac Grzybowski 2.

>> Chętnych do udziału w warsztatach prosimy o zapoznanie się z regulaminem warsztatów.

Warsztaty towarzyszą wystawie czasowej „Gdynia-Tel Awiw”. Wszyscy uczestnicy warsztatów otrzymają dwuosobowe zaproszenia na wystawę.
 


Sabina FrancuzSabina Francuz

Właścicielka Głodnych Kawałków, niekonwencjonalnego cateringu. Na stałe Współpracująca z Festiwalem Kultury Żydowskiej w Krakowie, założycielka #NotSoKosher, kulturalnej grupy kulinarnej, działającej w krakowskim Chederze.

Podczas drugiej edycji TISZ Festiwalu Żydowskiego Jedzenia w 2019 roku Sabina Francuz stworzyła projekt "Nakryty stół" oraz wspólnie z Mecyje - nieformalną grupą kucharek eksplorującą wspólne polskie i żydowskie korzenie kulinarne – wyjątkowy eksperyment kulinarny na finał festiwalu.