Szabatowe przepisy – warsztaty kulinarne z Junoną Lamchą-Grynberg
image

image

image

image

image

image

image

Piątkowy wieczór jest szczególny dla kultury żydowskiej ze względu na szabat – czas odpoczynku i spędzania czasu z bliskimi. A czym charakteryzuje się kuchnia szabatowa? Podczas warsztatów poznamy tradycyjne receptury z książki Marca Grossmana "Szabatowe przepisy. 100 receptur na żydowskie dania" i przygotujemy specjalne menu.
- 1 marca (piątek), godz. 18:00-21:00
- Bilety: 200 zł, BRAK MIEJSC
- Miejsce: Pracownia kulinarna "U Fani"
- Liczba miejsc ograniczona
- Więcej o książce →
Marc Grossman – potomek Żydów aszkenazyjskich – dorastał na Manhattanie, a obecnie prowadzi kilka restauracji w Paryżu. Łączy w swojej kuchni smaki współczesnego jedzenia oraz tradycyjne, aszkenazyjskie przepisy zapamiętane z dzieciństwa. Inspirowani wegetariańskimi przepisami z jego książki zapraszamy do udziału w warsztatach kulinarnych, które poprowadzi Junona Lamcha-Grynberg, zawodowo zajmująca się stylizacją żywności i fotografią kulinarną, kucharka, autorka i redaktorka licznych przepisów.
Jak mówi Marc Grossman – pogoń za chrupiącym ziemniaczkiem zdaje się leżeć w naturze człowieka. Przekonamy się, czy to prawda, w trakcie przygotowywania kultowego kugla ziemniaczanego. Dodamy też do niego pikle z buraków i ogórków. W parze z kuglem ugotujemy zupę – lekki krem z sałaty rzymskiej i awokado. Na deser spróbujemy hamantaszy – trójkątnych ciasteczek spożywanych z okazji święta Purim, które zaczyna się w tym roku 23 marca, oraz herbaciano-kawowego comfort foodu – rogalików rugelach.
Podczas spotkania będziemy nie tylko gotować, ale także słuchać opowieści Elizy Kasprzak-Kozikowskiej – tłumaczki polskiego wydania książki. Przy zakupie biletów na warsztaty uczestnicy otrzymają specjalny kod zniżkowy na zakup książki w internetowej księgarni ZNAK, ważny do 1 marca 2024.
Menu
- kugel ziemniaczany z dodatkiem pikli ogórkowych i pikli z buraków,
- zupa krem z sałaty rzymskiej,
- hamantasze morelowe lub makowe,
- rugelachy z nadzieniem czekoladowym lub morelowo-sezamowym.
Junona Lamcha-Grynberg – stylistka, autorka i redaktorka przepisów kulinarnych, prowadzi warsztaty kulinarne, uczy gotować i stylizować potrawy wegetariańskie z różnych kuchni świata. Lubi czytać i dyskutować o jedzeniu.
Eliza Kasprzak-Kozikowska – redaktorka w Wydawnictwie Znak Koncept, z wykształcenia romanistka i tłumaczka literatury francuskiej. Pasjonatka kultury żydowskiej. Licencjonowana przewodniczka po Krakowie i Fabryce Emalia Oskara Schindlera.
Parter warsztatów