Warsztaty
1.03.2024

Szabatowe przepisy – warsztaty kulinarne z Junoną Lamchą-Grynberg

Piątkowy wieczór jest szczególny dla kultury żydowskiej ze względu na szabat – czas odpoczynku i spędzania czasu z bliskimi. A czym charakteryzuje się kuchnia szabatowa? Podczas warsztatów poznamy tradycyjne receptury z książki Marca Grossmana "Szabatowe przepisy. 100 receptur na żydowskie dania" i przygotujemy specjalne menu.

  • 1 marca (piątek), godz. 18:00-21:00
  • Bilety: 200 zł, BRAK MIEJSC
  • Miejsce: Pracownia kulinarna "U Fani"
  • Liczba miejsc ograniczona
  • Więcej o książce →

Marc Grossman – potomek Żydów aszkenazyjskich – dorastał na Manhattanie, a obecnie prowadzi kilka restauracji w Paryżu. Łączy w swojej kuchni smaki współczesnego jedzenia oraz tradycyjne, aszkenazyjskie przepisy zapamiętane z dzieciństwa. Inspirowani wegetariańskimi przepisami z jego książki zapraszamy do udziału w warsztatach kulinarnych, które poprowadzi Junona Lamcha-Grynberg, zawodowo zajmująca się stylizacją żywności i fotografią kulinarną, kucharka, autorka i redaktorka licznych przepisów.

Jak mówi Marc Grossman – pogoń za chrupiącym ziemniaczkiem zdaje się leżeć w naturze człowieka. Przekonamy się, czy to prawda, w trakcie przygotowywania kultowego kugla ziemniaczanego. Dodamy też do niego pikle z buraków i ogórków. W parze z kuglem ugotujemy zupę – lekki krem z sałaty rzymskiej i awokado. Na deser spróbujemy hamantaszy – trójkątnych ciasteczek spożywanych z okazji święta Purim, które zaczyna się w tym roku 23 marca, oraz herbaciano-kawowego comfort foodu – rogalików rugelach.

Podczas spotkania będziemy nie tylko gotować, ale także słuchać opowieści Elizy Kasprzak-Kozikowskiej – tłumaczki polskiego wydania książki. Przy zakupie biletów na warsztaty uczestnicy otrzymają specjalny kod zniżkowy na zakup książki w internetowej księgarni ZNAK, ważny do 1 marca 2024.

Menu

  • kugel ziemniaczany z dodatkiem pikli ogórkowych i pikli z buraków,
  • zupa krem z sałaty rzymskiej,
  • hamantasze morelowe lub makowe,
  • rugelachy z nadzieniem czekoladowym lub morelowo-sezamowym.

Junona Lamcha-Grynberg – stylistka, autorka i redaktorka  przepisów kulinarnych, prowadzi warsztaty kulinarne, uczy gotować i stylizować  potrawy wegetariańskie z różnych kuchni świata. Lubi czytać i dyskutować o jedzeniu.

Eliza Kasprzak-Kozikowska – redaktorka w Wydawnictwie Znak Koncept, z wykształcenia romanistka i tłumaczka literatury francuskiej. Pasjonatka kultury żydowskiej. Licencjonowana przewodniczka po Krakowie i Fabryce Emalia Oskara Schindlera.

 

Parter warsztatów

Wydawnictwo Znak Koncept