Purim u Fani – warsztaty kulinarne z Sabiną Francuz
image

image

image

image

Zapraszamy na warsztaty kulinarne z Sabiną Francuz – "Purim u Fani". Wspólnie przygotujemy zupę z grzybowymi kreplachami, ryżowe knedle tiftele, ciasteczka Hamana (hamantasze) z wiśniami i śliwkami oraz ajerkoniak.
- 3 marca (piątek), godz. 18.00-21.00
- Bilety: 200 zł, BRAK MIEJSC
- Liczba miejsc ograniczona: 15 osób
- Pracownia kulinarna "U Fani"
Purim to jedno z najradośniejszych żydowskich świąt, upamiętniające uratowanie Żydów w Persji przed zbrodniczymi planami Hamana. To wydarzenie zostało opisane w Księdze Estery, odczytywanej w czasie święta. W tym dniu obdarowuje się prezentami rodzinę i przyjaciół, a biednych jałmużną. Jednym z purimowych zwyczajów, poza maskaradą, jest wieczorna uczta z obecnością alkoholu. To czas świętowania, żartów, głośnych śpiewów i rodzinnych przedstawień, w którym post jest kategorycznie zabroniony.
W piątkowy wieczór, szczególny dla kultury żydowskiej, przygotujemy radosną purimową ucztę, odwołując się do wegetariańskich przepisów przedwojennej wileńskiej restauratorki Fani Lewando.
Nauczycie się formować hamantasze – trójkątne ciasteczka z kruchego ciasta, wypełnione owocową konfiturą, kreplachy – grzybowe pierogi do zupy oraz idealne tiftele – ryżowe knedle. Po tych warsztatach formowanie, wycinanie i lepienie nie będzie już miało dla Was żadnych tajemnic. Na deser zaserwujemy puszysty ajerkoniak.
Zapraszamy Was do naszego wspólnego stołu z kawą i herbatą w Pracowni kulinarnej "U Fani", aby porozmawiać o symbolach, świątecznych zwyczajach i historiach, które łączą się z Purim. Będziemy delektować się związkiem tradycji z nowoczesnością zamkniętym w przygotowanych własnoręcznie potrawach.
Menu:
- Pierwsze danie: wiosenna zupa z grzybowymi kreplachami;
- Drugie danie: ryżowe knedle tiftele;
- Deser: ciasteczka Hamana (hamantasze) z wiśniami i śliwkami oraz ajerkoniak.
Całe menu jest wegetariańskie.
Czytaj więcej o Purim na portalu Wirtualny Sztetl >>
Sabina Francuz – przez 10 lat prowadziła bistro i catering Głodne Kawałki. Współpracowała z Uniwersytetem Mikołaja Kopernika, Muzeum Narodowym, Uniwersytetem Jagiellońskim, ASP, OFF festiwalem czy Audioriver. Zapoczątkowała cykl szabatowych śniadań oraz kuchnię festiwalową na Festiwalu Kultury Żydowskiej. Założyła kolektyw Mecyje, z którym wydała 80 przepisów Fani, opatrzonych fotografiami i historiami dotyczącymi przygotowywania potraw.
Od 5 lat współpracuje z Muzeum POLIN, prowadząc warsztaty i wydarzenia kulinarne. Dzisiaj wyzwania stawia przed nią IT. Zajmuje się projektowaniem i testowaniem produktów cyfrowych, ale to dzięki gotowaniu nabiera dystansu, odpoczywa i odczuwa prawdziwą radość. Pisze książki kulinarne i bloga, prowadzi warsztaty i autorskie kolacje. Propaguje twórczość i dorobek przedwojennej wileńskiej restauratorki, Fani Lewando. Uwielbia jadalne słowa, soczyste, puszyste i aromatyczne, idealnie wyprażone pod kuszące zachcianki. Zmierzone, zważone i ugotowane receptury, spisane w logiczny sposób, oraz fotografie, pokazujące naturalne piękno jedzenia.