"Przez bajgle i hummus" – wirtualne spacery smakami żydowskiej Warszawy oraz spotkanie z Przewodniczką

Kuchnia polskich Żydów od dawna intryguje. Często zastanawiamy się, co i jak jadali przed wojną Żydzi. Czy smaki przedwojennej żydowskiej Warszawy można jeszcze odnaleźć na dzisiejszej kulinarnej mapie Warszawy?
- 28 czerwca (niedziela), godz. 13.30-14.30
Podczas wirtualnego spaceru nie tylko posłuchasz o tradycyjnych potrawach, ale dowiesz się także dlaczego Nowy Jork zakochał się w bajglach z Polski, a Izraelczycy nie wyobrażają sobie kuchni bez kiszonek.
Podczas spotkania 26 kwietnia przewodniczka opowie również o roli kobiety w judaizmie oraz przybliży sylwetki wpływowych żydowskich autorek przepisów zarówno tych dawnych jak i dzisiejszych.
W trakcie spotkania 17 maja opowiemy także o współczesnych trendach w kuchni izraelskiej oraz wpływie przedwojennych receptur polskich Żydów na dzisiejszą kuchnię izraelską.
Podczas czerwcowego spotkania dowiemy się jak do wegetarianizmu i weganizmu odnoszą się autorytety myśli judaistycznej oraz co Żydzi myślą o diecie wegetariańskiej i jak ona wypływa na kulinarną mapę kuchni żydowskiej.
Spotkania z przewodniczką on-line na platformie ZOOM będą okazją do porozmawiania o kulturze stołu i zwyczajach związanych z jedzeniem oraz poszukiwania obecności żydowsko-polskiego dziedzictwa kulinarnego we współczesnych przepisach.
Zapisy:
- Zgłoszenia na spotkanie kwietniowe prosimy kierować do 24 kwietnia, do godz. 17:00 na adres: [email protected].
- Zgłoszenia na spotkanie majowe prosimy kierować do 15 maja, do godziny 17:00 na adres: [email protected].
- Zgłoszenia na spotkanie czerwcowe prosimy kierować do 20 czerwca, do godz. 17:00 na adres: [email protected].
- W odpowiedzi na wiadomość dostaną Państwo link do spotkania.
- Liczba miejsc: 25 osób