Spacer
14.06.2020

"Przez bajgle i hummus" – wirtualne spacery smakami żydowskiej Warszawy oraz spotkanie z Przewodniczką

Na zdjęciu - bajgle w metalowych prostokątnych pojemnikach: z makiem, z sezamem, bez dodatków
Na zdjęciu - bajgle w metalowych prostokątnych pojemnikach: z makiem, z sezamem, bez dodatków, fot. M. Starowieyska / Muzeum Historii Żydów Polskich

Kuchnia polskich Żydów od dawna intryguje. Często zastanawiamy się, co i jak jadali przed wojną Żydzi. Czy smaki przedwojennej żydowskiej Warszawy można jeszcze odnaleźć na dzisiejszej kulinarnej mapie Warszawy?

  • 28 czerwca (niedziela), godz. 13.30-14.30

Podczas wirtualnego spaceru nie tylko posłuchasz o tradycyjnych potrawach, ale dowiesz się także dlaczego Nowy Jork zakochał się w bajglach z Polski, a Izraelczycy nie wyobrażają sobie kuchni bez kiszonek.

Podczas spotkania 26 kwietnia przewodniczka opowie również o roli kobiety w judaizmie oraz przybliży sylwetki wpływowych żydowskich autorek przepisów zarówno tych dawnych jak i dzisiejszych. 

W trakcie spotkania 17 maja opowiemy także o współczesnych trendach w kuchni izraelskiej oraz wpływie przedwojennych receptur polskich Żydów na dzisiejszą kuchnię izraelską.

Podczas czerwcowego spotkania dowiemy się jak do wegetarianizmu i weganizmu odnoszą się autorytety myśli judaistycznej oraz co Żydzi myślą o diecie wegetariańskiej i jak ona wypływa na kulinarną mapę kuchni żydowskiej. 

Spotkania z przewodniczką on-line na platformie ZOOM będą okazją do porozmawiania o kulturze stołu i zwyczajach związanych z jedzeniem oraz poszukiwania obecności żydowsko-polskiego dziedzictwa kulinarnego we współczesnych przepisach.

Zapisy:

  • Zgłoszenia na spotkanie kwietniowe prosimy kierować do 24 kwietnia, do godz. 17:00 na adres: [email protected].
  • Zgłoszenia na spotkanie majowe prosimy kierować do 15 maja, do godziny 17:00 na adres: [email protected].
  • Zgłoszenia na spotkanie czerwcowe prosimy kierować do 20 czerwca, do godz. 17:00 na adres: [email protected].
  • W odpowiedzi na wiadomość dostaną Państwo link do spotkania.
  • Liczba miejsc: 25 osób