Malka Kafka zaprasza na szabat

Podczas szabatowych warsztatów Malka zabierze Was na Machane Jechuda w Jerozolimie - targ, na którym Żydzi z całego świata, zapraszają do posmakowania ich kultury.
30 maja (czwartek), godz. 18.00
Do przepisów, według których przygotujecie zaprawy i mieszanki przypraw, dołączone będą propozycje, jak możecie używać ich w domu. Zaprawy, które przygotujcie, zabierzecie do domu (zapewniamy słoiczki, buteleczki, itp.).
Ale oczywiście nie zapominamy też o celebrowaniu Szabatu i życia już podczas warsztatu! Jak zawsze gorąca atmosfera, jak zawsze sporo wina, a do tego upieczemy pity i jeszcze gorące spożyjemy z niektórymi zaprawami.
W menu:
- Limion mekhalel - kiszone cytryny
- Farsi hamucim – perskie ostre pikle
- Jemeni Zhugh – jemeńska pikantna pasta kolendrowa
- Schmaltz – wegańska wersja gęsiego smalcu
- Oliwki z rozmarynem
- Zaatar – klasyczna izraelska przyprawa do wszystkiego
- Harisa – pasta z chilli
- Chleb pita
Zabierzcie duże koszyki, bo wyjdziecie z tego targu obładowani, nie przyjeżdżajcie samochodem (jesteście dorośli, wiecie dlaczego) i zarezerwujcie czas do 22:00.
Malka Kafka
Restauratorka i promotorka dobrego życia. Fascynuje ją społeczny kontekst jedzenia - wspólne gotowanie, spożywanie posiłków przy jednym stole, dzielenie się jedzeniem. Zwraca dużą uwagę na aspekt odpowiedzialności za świat - co zjadam, skąd pochodzą produkty, jak produkować jedzenie zgodnie z zasadami zrównoważonej gospodarki.
Prowadzi sieć restauracji Tel Aviv Urban Food. Była gospodynią programu kulinarnego "Koszer Macher" w Kuchnia+. W 2018 nakładem wydawnictwa Znak ukazała się jej nowa książka "GOD FOOD - Boska Kuchnia". Wielokrotnie zapraszana jako ekspertka kulinarna do programów TV. Prowadzi pokazy kulinarne na wielu festiwalach również zagranicznych oraz warsztaty kulinarne.
>> Chętnych do udziału w warsztatach prosimy o zapoznanie się z regulaminem warsztatów.
Patronem medialnym warsztatów kulinarnych jest Kukbuk.
Malka Kafka
Restauratorka i promotorka dobrego życia. Fascynuje ją społeczny kontekst jedzenia - wspólne gotowanie, spożywanie posiłków przy jednym stole, dzielenie się jedzeniem. Zwraca dużą uwagę na aspekt odpowiedzialności za świat - co zjadam, skąd pochodzą produkty, jak produkować jedzenie zgodnie z zasadami zrównoważonej gospodarki.
Prowadzi sieć restauracji Tel Aviv Urban Food. Była gospodynią programu kulinarnego "Koszer Macher" w Kuchnia+. W 2018 nakładem wydawnictwa Znak ukazała się jej nowa książka "GOD FOOD - Boska Kuchnia". Wielokrotnie zapraszana jako ekspertka kulinarna do programów TV. Prowadzi pokazy kulinarne na wielu festiwalach również zagranicznych oraz warsztaty kulinarne.
>> Chętnych do udziału w warsztatach prosimy o zapoznanie się z regulaminem warsztatów.
Patronem medialnym warsztatów kulinarnych jest Kukbuk.