Menora Info
30.05.2019

Malka Kafka zaprasza na szabat

Malka Kafka zaprasza na szabat - warsztaty kulinarne w Menorze Info, Muzeum POLIN
Opis zdjęcia: sześć kobiet w kuchennych fartuchach stoi wokół kuchennego stołu. Ciemnowłosa kobieta, trzecia od lewej, w białym kitlu kucharskim, tłumaczy przepis pozostałym osobom, fot. M. Starowieyska / Muzeum Historii Żydów Polskich

Podczas szabatowych warsztatów Malka zabierze Was na Machane Jechuda w Jerozolimie - targ, na którym Żydzi z całego świata, zapraszają do posmakowania ich kultury. 

30 maja (czwartek), godz. 18.00

Do przepisów, według których przygotujecie zaprawy i mieszanki przypraw, dołączone będą propozycje, jak możecie używać ich w domu. Zaprawy, które przygotujcie, zabierzecie do domu (zapewniamy słoiczki, buteleczki, itp.).

Ale oczywiście nie zapominamy też o celebrowaniu Szabatu i życia już podczas warsztatu! Jak zawsze gorąca atmosfera, jak zawsze sporo wina, a do tego upieczemy pity i jeszcze gorące spożyjemy z niektórymi zaprawami.

W menu:

  • Limion mekhalel - kiszone cytryny
  • Farsi hamucim – perskie ostre pikle
  • Jemeni Zhugh – jemeńska pikantna pasta kolendrowa
  • Schmaltz – wegańska wersja gęsiego smalcu
  • Oliwki z rozmarynem
  • Zaatar – klasyczna izraelska przyprawa do wszystkiego
  • Harisa – pasta z chilli
  • Chleb pita

Zabierzcie duże koszyki, bo wyjdziecie z tego targu obładowani, nie przyjeżdżajcie samochodem (jesteście dorośli, wiecie dlaczego) i zarezerwujcie czas do 22:00.

 

Malka Kafka

Restauratorka i promotorka dobrego życia. Fascynuje ją społeczny kontekst jedzenia - wspólne gotowanie, spożywanie posiłków przy jednym stole, dzielenie się jedzeniem. Zwraca dużą uwagę na aspekt odpowiedzialności za świat - co zjadam, skąd pochodzą produkty, jak produkować jedzenie zgodnie z zasadami zrównoważonej gospodarki.

Prowadzi sieć restauracji Tel Aviv Urban Food. Była gospodynią programu kulinarnego "Koszer Macher" w Kuchnia+. W 2018 nakładem wydawnictwa Znak ukazała się jej nowa książka "GOD FOOD - Boska Kuchnia". Wielokrotnie zapraszana jako ekspertka kulinarna do programów TV. Prowadzi pokazy kulinarne na wielu festiwalach również zagranicznych oraz warsztaty kulinarne. 

 

>> Chętnych do udziału w warsztatach prosimy o zapoznanie się z regulaminem warsztatów.

Patronem medialnym warsztatów kulinarnych jest Kukbuk.


     

Malka Kafka

Restauratorka i promotorka dobrego życia. Fascynuje ją społeczny kontekst jedzenia - wspólne gotowanie, spożywanie posiłków przy jednym stole, dzielenie się jedzeniem. Zwraca dużą uwagę na aspekt odpowiedzialności za świat - co zjadam, skąd pochodzą produkty, jak produkować jedzenie zgodnie z zasadami zrównoważonej gospodarki.

Prowadzi sieć restauracji Tel Aviv Urban Food. Była gospodynią programu kulinarnego "Koszer Macher" w Kuchnia+. W 2018 nakładem wydawnictwa Znak ukazała się jej nowa książka "GOD FOOD - Boska Kuchnia". Wielokrotnie zapraszana jako ekspertka kulinarna do programów TV. Prowadzi pokazy kulinarne na wielu festiwalach również zagranicznych oraz warsztaty kulinarne. 

 

>> Chętnych do udziału w warsztatach prosimy o zapoznanie się z regulaminem warsztatów.

Patronem medialnym warsztatów kulinarnych jest Kukbuk.