Lato na talerzu – roślinne warsztaty kulinarne z Marią Przybyszewską
image

image

image

image

Po raz kolejny czerwiec poświęcamy kuchni roślinnej. Na rozpoczęcie sezonu wakacyjnego i urlopowego zapraszamy w podróż do ciepłych krajów. Zapoznacie się z kuchnią Żydów sefardyjskich i wschodnich, czyli mizrachi. Waszą przewodniczką w tej kulinarnej wyprawie będzie Maria Przybyszewska, kucharka, która od lat promuje kuchnię warzywną.
- 16 czerwca (piątek), godz. 18.00-21.00
- Bilety 200 zł, BRAK MIEJSC
- Pracownia kulinarna "U Fani"
- Liczba miejsc ograniczona: 15 osób
Na początku warsztatów przeniesiemy się do Maroka. Dowiemy się, jak zrobić dip z bakłażana i pomidorów – idealny na letnie spotkania ze znajomymi. Zdradzimy tajniki przygotowywania perfekcyjnego tofu, który podamy w towarzystwie cytrynowego kuskusu. Nie zapomnimy o streetfoodowych klasykach z Izraela, czyli falafelu skąpanym w czosnkowej paście, zatopionym w puszyściej picie.
Dzięki smakom z Libanu i Turcji nauczymy się przygotowywać sałatki na letnie upały: orzeźwiającą sałatkę fattoush czy soczyste tłuczone ogórki.
Menu:
- zzalouk czyli dip z bakłażana i pomidorów,
- tofu tajine i dytrynowy gruby kuskus,
- fattoush,
- falafel, toum i pita,
- tłuczone ogórki z czerwoną cebulą po turecku sumakiem i orzechami.
Zapraszamy Was do naszego wspólnego stołu z herbatą i naparami w Pracowni kulinarnej "U Fani".
Maria Przybyszewska – z wykształcenia fotografka, doświadczenie w kuchni zdobywała podczas stażu w legendarnej restauracji Noma w Kopenhadze. W ramach rezydencji w Opasłym Tomie stworzyła w pełni roślinne, autorskie menu degustacyjne. Była szefową kuchni m.in. w Youmiko Vegan Sushi. Prowadzi popularne konto na Instagramie @komfortowanko. O sobie pisze tak:
"Jestem kucharką i twórczynią przepisów. Moją kuchnię określiłabym jako roślinną, bez dokładnego definiowania swojej diety. Staram się jeść i gotować świadomie, maksymalnie wykorzystując lokalne produkty i sezonowe warzywa i owoce".