Kuchnia Żydów włoskich z Krakowskim Makaroniarzem

Zapraszamy na kolejne spotkanie w ramach cyklu poświęconego kuchni Żydów włoskich, idealne na wiosenny wieczór! Wspólnie z uczestnikami pod wodzą Krakowskiego Makaroniarza przygotujemy menu włosko żydowskich specjałów. A po pracy zasiądziemy do wspólnego stołu.
- 25 kwietnia (środa), godz. 18:00, BRAK MIEJSC
Tym razem nauczymy się przygotowywać:
- Insalata di farro – to sałatka ze starej odmiany pszenicy. We Włoszech pozycja obowiązkowa, gdy robi się nieco cieplej. Do pszenicy dodaje się wówczas to, co można znaleźć na targu i w zasadzie rzecz jest gotowa. Cóż zobaczymy co uda się kupić pod Halą Mirowską!
- Lasagne – pozycja włoska do cna, a jakże, ale jeśli pomyślicie o tym, że najlepsza jest drugiego dnia, to mamy danie szabatowe w całej rozciągłości. Taki włoski czulent.
- Risotto di zucca – jeszcze nie tak dawno Włosi wcale nie przepadali za dynią, jak to ma miejsce dziś. W okresie Nowego Roku używali jej w kuchni głównie Żydzi. My rzutem na taśmę przyrządzimy risotto z dynią, bo sezon ma się już naprawdę ku końcowi.
- Crema di mascarpone – to tiramisu dla leniwych. A skoro wszyscy mają coraz mniej czasu, to i my nie będziemy pieścić się z deserem!
Bartek Kieżun
Dziennikarz kulinarny i bloger związany z magazynem Kukbuk, znany jako Krakowski Makaroniarz. Z wykształcenia antropolog kultury, z zamiłowania kucharz. Publikuje w magazynie Kukbuk, w Czasie Wina oraz w piśmie La Rivista. Stale współpracuje z Radiem Kraków. Absolwent Szkoły Sommelierów. Pierwszy polski zdobywca Barilla Cup. Jako kucharz gotuje i karmi nie tylko przyjaciół. Prowadzi warsztaty kulinarne, organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne. Sędziuje na konkursach kulinarnych. Miłośnik designu. W wolnych chwilach prowadzi sklep z polskim wzornictwem z lat sześćdziesiątych. Niedawno wydał książkę kulinarną „Italia do zjedzenia”.
Warsztaty trwają 3-4 godziny i odbędą się w MENORA InfoPunkt, wejście przez Charlotte Menora, Plac Grzybowski 2.
>> Chętnych do udziału w warsztatach prosimy o zapoznanie się z regulaminem warsztatów.
Partnerem technologicznym warsztatów kulinarnych jest Kenwood.
Patronem medialnym warsztatów kulinarnych jest Kukbuk.