Kolacja szabatowa: Smaki Purim
image

image

image

Zapraszamy na kolejną odsłonę kolacji szabatowej i wspólne świętowanie Purim. Świąteczne menu łączy smaki kuchni sefardyjskiej i bliskowschodniej oraz tradycje wielu żydowskich kultur kulinarnych.
- 22 marca (piątek), godz. 19:00
- Bilety: 330 zł, dostępne w kasach i online, KUP BILET →
- Miejsce: hol główny Muzeum POLIN
- Liczba miejsc ograniczona: 50 osób
Purim to jedno z najradośniejszych świąt, które kojarzone jest z żydowskim karnawałem i postacią dzielnej królowej Estery. Skupia się na fizycznych przyjemnościach bardziej niż każde inne święto żydowskie. Kiedy nadchodzi, zapominamy o problemach i zaczynamy świętowanie, jedzenie i picie wina. To święto odpuszczania, sobie i innym. Święto wychodzenia z codziennych ram i ukrycia, przekraczania granic i zwyciężania nad tymi, którzy nam zagrażają. Nasza przewodniczka Katarzyna Jankowska opowie o Purim i przeczyta fragmenty Księgi Estery – herstorii o dzielnej kobiecie, która zmieniła losy swoje i swojej wspólnoty.
Podczas kolacji zaserwujemy menu z rożnych stron świata – dania kuchni sefardyjskiej i bliskowschodniej. Na stołach pojawią się dziesiątki różnokolorowych mis z mezze (przystawkami) i daniem głównym, dzięki którym poznamy smaki i zapachy rodem z wielu żydowskich kultur kulinarnych. Będziemy wspólnie i bez ograniczeń kosztować te potrawy. W menu jak zwykle proponujemy same wegetariańskie dania. Rozpoczniemy, jak to w szabacie, od chałek, a następnie podamy potrawy, które dla niektórych mogą okazać się zaskoczeniem. Degustacji towarzyszyć będą opowieści o niezwykłym znaczeniu tych dań. Spróbujemy także wyjątkowych win dobranych przez sommelierkę Katarzynę Federowicz.
W Purim organizowane są liczne bale przebierańców, zakłada się maski. Tego wieczoru można być, kim się chce. To też święto świata na opak, świata do góry nogami, gdzie można robić to, czego nie robi się na co dzień, święto zakładania i zdejmowania masek. Zapraszamy do wspólnej zabawy i przyjścia w maskach lub bez.
Spędźmy ten radosny wieczór przy pysznym jedzeniu.
Menu
Mezze
- Palony bakłażan z pieczoną papryką, granat, sezam
- Ciasto filo z ziemniakami i suszonymi pomidorami
- Samosy ze szpinakiem i serem feta
- Muhammara
- Bakłażan faszerowany daktylami z melasą z granata
- Mograbieh
- Czarna soczewica z marynowaną dynią
- Sosy: ziołowo-miętowy, bliskowschodni z ciecierzycy, harissy i mango
- Marynaty
- Pita
Danie główne
- Tadżin z kalafiorem i przyprawami bliskowschodnimi z wermiszelem
- Ryż z rodzynkami
Deser
- Malabi z musem owocowym
Katarzyna Federowicz – sommelierka, hydrosommelierka, wokalistka i kompozytorka. Specjalistka ds. gastronomii. Autorka artykułów kulinarno-podróżniczych. Jurorka w międzynarodowych konkursach winiarskich i nalewkarskich. Recenzentka kulinarna. Absolwentka Wine and Spirit Education Trust i Pedagogiki na Uniwersytecie Warszawskim. Stworzyła i prowadzi autorski program warsztatów multisensorycznych, podczas których m.in. wykazuje związki w odczuwaniu wina i muzyki, wprowadza do odczuwania energii wina i wody. Przez lata managerka zarządzająca restauracji Solec 44 i współtwórczyni Lokal.Bistro. Prowadzi szkolenia z zakresu wiedzy o winie. Wykładowczyni w Międzynarodowej Szkole Barmanów i Sommelierów. Promotorka polskiej sceny winiarskiej.
Katarzyna Jankowska – licencjonowana przewodniczka po Warszawie i przewodniczka w Muzeum POLIN oraz Żydowskim Instytucie Historycznym. Współautorka scenariuszy zajęć online oraz spacerów tematycznych dla młodzieży i dorosłych. W Muzeum POLIN koordynuje program szkoleń zawodowych dla przewodników miejskich i muzealników oraz projekt dla nastolatków – "Rówieśnicy – Przewodnicy". Absolwentka geografii na UW oraz programów liderskich dla edukatorów. Na co dzień interesuje się badaniami z zakresu turystyki miejskiej, postpamięci, gender studies. Entuzjastka historii sztuki oraz żydowskiej kultury kulinarnej. W czasie wolnym dzieli się pasją do miasta, fotografii oraz wiedzą z zakresu edukacji antydyskryminacyjnej w mediach społecznościowych (kasia_warsawpolinguide na Instagramie).