Spotkanie
1.10.2023

TISZ Festiwal: Powrót do korzeni – spotkanie dla seniorów

Hummus, ryż i bakłażan na talerzu
fot. A. Kuś

Zapraszamy na spotkanie, podczas którego dowiemy się, na czym polegała koncepcja kibuców, jak Żydzi przygotowywali się do osiedlania w Palestynie, jak podchodzili do rolnictwa i plonów ziemi oraz co podawano w kibucowych stołówkach. Mleko od własnej krowy, chałka lub pita z ziarna wyhodowanego na wspólnej ziemi, warzywa ze wspólnego ogrodu, jaja prosto od kury w aromatycznych szakszukach.

  • 1 października (niedziela), godz. 18.00-19.30
  • Miejsce: przestrzeń przy dachu synagogi, Muzeum POLIN
  • Bilety: 15 zł, KUP BILET >>
  • Spotkanie będzie tłumaczone na polski język migowy. Osoby zainteresowane zakupem biletów z tłumaczeniem proszone są o zgłoszenie na adres: [email protected]

Podczas spotkania porozmawiamy też o hummusie. Historia tej pasty z soczewicy to temat skomplikowany. Kto pierwszy ją wymyślił? Kto jest mistrzem w jej przyrządzaniu? Takie pytania prowadzą na Bliskim Wschodzie do gwałtownych dyskusji, dzieląc rodziny, a nawet narody.

Prezentacja wraz z krótkim wykładem będzie zwieńczona degustacją różnego rodzaju hummusów. Dzięki temu uczestnicy dowiedzą się, czym jest hummus klasyczny oraz jakie są możliwe wariacje na jego temat.

Spotkanie poprowadzi Agnieszka Kuś, znawczyni żydowskich tradycji kulinarnych, przewodniczka i edukatorka w Muzeum POLIN.


Czytaj więcej w portalu Wirtualny Sztetl: